Cauzele și tratamentul durerilor de cap ovulative

Selecție

Corpul feminin este foarte complex, toate procesele care apar în el sunt foarte precise. În cea mai mică deviere, organele și sistemele întregi sunt afectate. Coerența deosebită a muncii necesită sistemul de reproducere pentru a purta un copil sănătos. Perioada de ovulație în fiecare femeie se manifestă în moduri diferite. Mulți pacienți au dureri de cap care însoțesc eliberarea unui ovul din ovar. Este aceasta considerată normă și cum să scapi de durerea obsesivă în cap?

motive

Cefaleea poate fi asociată cu multe procese patologice în corpul feminin. Uneori este un simptom inofensiv al oboselii zilnice, uneori este un clopot de alarmă și o manifestare a unei boli grave. Pentru a vă asigura că durerea din cap este legată de perioada de ovulație, trebuie să calculați în ce zi a ciclului au apărut.

De regulă, durerea în timpul ovulației scade la sfârșitul celei de-a doua săptămâni după prima zi de menstruație. În această perioadă, se termină prima jumătate a ciclului. În acest moment există o scădere bruscă a cantității de estrogen din sânge, ceea ce duce la un spasm al vaselor de sânge, care sunt substanțe nutritive pentru creier. Această afecțiune implică apariția unor dureri de cap.

În plus, cauzele durerii în cap în mijlocul ciclului pot fi:

 • caracteristicile individuale ale structurii uterului;
 • întreruperea echilibrului de apă în corpul femeii;
 • boli ginecologice;
 • producția insuficientă de progesteron;
 • spasme ale uterului;
 • utilizarea anumitor medicamente.
la conținutul ↑

Natura durerilor de cap

Faptul că o durere de cap în perioada de ovulație, femeile obișnuiesc cu. Dar uneori este atât de puternic încât nu este posibil să le îndurați.

Adesea, durerile de cap din ovulație se suresc. Acesta este un sentiment incomod. Poate crește chiar și în poziția predispusă. Atunci când durerea intensă ajută puțin bani, cu excepția medicamentelor special selectate. Uneori încearcă să scadă durerea, ridicând picioarele, făcând masaj, consumând mult, folosind alte metode. Dar toate aceste metode nu sunt eficiente.

Un medicament adecvat trebuie prescris de către medic pentru simptomele descrise. Aceste dureri pot fi acute, plictisitoare, dureroase, de severitate variabilă.

Simptome de durere asociate

În timpul ovulației, este destul de dificil să recunoaștem exact ce durează durerea de cap. Următoarele simptome suplimentare vă vor determina dacă este vorba despre această perioadă:

 • durerea abdominală mai mică are de asemenea o natură diferită;
 • libidoul crește, nu trece neobservat de femeia însăși;
 • mucusul din vagin este secretat, culoarea sa se poate schimba;
 • o femeie poate crește nevoia de alimente în orice moment al zilei.
la conținutul ↑

Cum sa scapi de durere?

Am hotărât că durerile de cap minore la ieșirea oului sunt o normă condiționată. Dar, uneori, trebuie să vă ajutați corpul cât mai curând posibil pentru a elimina durerea de cap deranjantă. În timpul ovulației, în acest caz, prescrie anumite medicamente care pot reduce intensitatea durerii în cap.

Contraceptive orale

Dacă aveți o durere de cap cu ovulație, medicii recomandă medicamente hormonale - contraceptive orale pentru terapie. Aceste medicamente vă permit să stabilizați producția de hormoni, pentru a evita exploziile excesive. Odată cu scăderea severității simptomului ovulației - dureri de cap, OK continuați să vă protejați femeia de sarcină nedorită. Numai un medic ar trebui să prescrie astfel de medicamente, deoarece determină doza și cursul tratamentului.

Medicamente antiinflamatoare

Acest simptom în timpul ovulației este tratat uneori cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea sunt medicamente care au, în special, atât efecte analgezice cât și antipiretice. Cele mai frecvente dintre aceste medicamente sunt medicamentele pe bază de ibuprofen și aspirină.

Aspirina nu este recomandată în ultimii ani, deoarece are un număr mare de contraindicații. Poate provoca o reacție alergică în organism și, de asemenea, afectează patologic organele din tractul digestiv.

Ibuprofenul este bine tolerat, stimulează producerea interferonului în organism, îndepărtează procesele inflamatorii. Pentru durerile de cap în timpul ovulației, aceasta poate fi utilizată în siguranță dacă nu există contraindicații indicate în instrucțiuni.

antibiotice

Cu ovulație, antibioticele nu sunt acceptate. Acestea sunt medicamente care pot dăuna grav sănătății femeilor. Adesea medicamentele antibacteriene sunt luate pentru ovulația patologică. Diagnosticarea unei astfel de afecțiuni este efectuată de către medic, precum și prescrierea antibioticului unui grup specific și dozajul acestuia.

analgezice

Cefaleea apare adesea înainte de ovulație. Prin natura, seamănă cu un atac migrenos - pulsator și constant. Este aproape imposibil să se liniștească. În cazul în care diferite grupuri de medicamente care acționează asupra anumitor organe nu ajută, se recomandă simpla ușurare a simptomelor de ovulație. Pentru aceasta, sunt folosite analgezice:

 • Ibuprofen - este utilizat pe scară largă pentru dureri de altă natură.
 • Tamipul este un medicament complex care conține substanțe cum ar fi ibuprofen, paracetamol, cafeină. Ajută la reducerea intensității durerilor de cap în timpul ovulației. Se recomandă administrarea a 1-2 comprimate de până la 4 ori pe zi.
 • Solpadein este un medicament complex care conține cafeină, codeină și paracetamol. Ajută la dureri de natură și etiologie diferite.
la conținutul ↑

antispasmodice

Pentru a scuti spasmul de mușchi neted, care, uneori, cu ovulația duce la dezvoltarea durerilor de cap, a prescris medicamente antispasmodice.

Antispasticele pot fi, de asemenea, luate pentru durere în abdomen, spre deosebire de analgezice convenționale. Dacă, în timpul ovulației, o durere de cap este însoțită de dureri abdominale, antispasmodicii vor fi mai eficienți.

Dar dacă durerea nu dispare după folosirea medicamentelor, există șansa de a dezvolta alte boli.

Cele mai frecvente dintre medicamentele antispastice sunt: ​​No-Shpa, Spazmalgon, Drotaverin, Baralgin.

Recomandări pentru a scăpa de o durere de cap

Pentru a menține durerea de cap cât mai puțin posibil în timpul ovulației, se recomandă să urmați sfaturile simple:

 • Bea mult în mijlocul ciclului.
 • Asigurați-vă somnul și starea de veghe, astfel încât organismul se poate recupera după o zi dificilă de lucru.
 • Incearca sa nu fii nervos, sa eviti situatiile stresante. Dacă nu există posibilitatea de a schimba situația, este mai bine să încercați să schimbați vederea.
 • Respectați regulile de alimentație sănătoasă, nu mâncați prea mult.
 • Dacă este necesar, hrăniți organismul cu complexe de vitamine.
 • Nu vă supraîncărcați corpul cu o pregătire sportivă activă sau prin ridicarea unor încărcături diferite.

Dureri de cap în timpul, înainte și după ovulație (ciclul menstrual la jumătatea perioadei)

Termenul "ovulație" este folosit pentru a se referi la una dintre etapele ciclului menstrual, atunci când un ou maturat se îndreaptă spre uter, unde trebuie să aibă loc fertilizarea. În acest caz, modificările nivelurilor hormonale conduc la faptul că femeia se simte greață și amețită. Durerile de cap în timpul ovulației nu sunt, de asemenea, neobișnuite și pot fi cauzate atât de sensibilitate naturală, cât și de diferite condiții patologice.

Chiar e vina

Înainte de a vă angaja în auto-diagnosticare, trebuie să vă asigurați că durerea de cap este observată în timpul eliberării ovulului din folicul. Stadiul corespunzător apare la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de la începerea menstruației (adică până la încheierea primei jumătăți a ciclului). Acest eveniment durează aproximativ 4 zile și poate fi însoțit de următoarele simptome:

 • dureri de tip piercing care afectează zona inferioară și inferioară;
 • spasmodic contracții ale uterului;
 • greață, dureri de cap, vărsături;
 • tulburări de gust;
 • schimbări majore ale dispoziției sau depresie completă;
 • reacții extrem de agresive.

Cauze posibile ale durerii în cap în această perioadă.

Nu întotdeauna durerea de cap, simțită în mijlocul ciclului menstrual, poate fi cauzată tocmai de acest proces biologic. În două cazuri din trei, motivele sunt complet diferite:

 1. Sarcina. Timpul de sarcină este limitat la două zile înainte și după ovulație. În celelalte zile ale ciclului, concepția nu va avea loc. Sănătatea rea ​​în primele zile după acest eveniment este o manifestare a toxicozei timpurii. Acest lucru poate fi verificat mai târziu atunci când ciclul lunar este întârziat. Probleme cu bunăstarea pot fi, de asemenea, cauzate de diferite condiții patologice: sarcina ectopică, avortul spontan amenințat, scăderea fetală.
 1. Structura specifică a uterului. Unul din motivele pentru care o femeie este bolnavă în mijlocul ciclului menstrual, are senzații neplăcute în zona capului și un sentiment general de disconfort, este iritarea receptorilor nervilor din cavitatea abdominală de uterul mărit. Această situație se poate datora modificărilor patologice din structura organului reproducător: curburi, tumori, cusături (de exemplu, rezultate din intervenția chirurgicală).
 1. Dezechilibrul de apă. Lipsa lichidului necesar funcției normale a corpului duce la o schimbare în compoziția sângelui. Acest lucru poate determina o femeie să se simtă ca o mahmureală, însoțită de dureri de cap, greață și respirație. Pentru ca organismul să funcționeze normal în această perioadă, este necesar să îi furnizați o cantitate suficientă de apă potabilă curată (cel puțin 1,5 litri pe zi).
 1. Boli legate de ginecologie. Capul se poate roti în mijlocul ciclului și poate afecta dacă nivelul leucocitelor din sânge este prea mare. Acest indicator indică prezența inflamației cauzate de boala ginecologică. Astfel de situații patologice sunt, în general, însoțite de senzații neplăcute care afectează organele genitale: tăierea și arderea în abdomenul inferior, durerea la urinare.
 1. Nu este suficient hormonul progesteron. Dacă aveți o durere de cap înainte de ovulație, aceasta poate indica o deficiență a hormonului feminin progesteron sau o scădere bruscă a acestuia. Vărsături, amețeli, leșin, probleme cu pofta de mâncare, tulburări de somn-starea de veghe și așa mai departe sunt, de asemenea, remarcat.
 1. Spasme uterine. În timpul ovulației, trebuie să existe o contracție periodică a pereților uterului, care permite ovulului să-și miște ovarul în direcția corectă. Chiar și spasmele musculare minore care apar în timpul unei astfel de mișcări pot determina prea multă presiune asupra vaselor care transportă sânge oxigenat. Din acest motiv, o femeie poate simți toate simptomele de hipoxie (înfometarea cu oxigen) și simte constant că după ovulație o durere de cap.
 1. Medicamente. Acceptarea medicamentelor hormonale pentru a preveni sarcina nedorită uneori duce la perturbări în funcționarea organismului, deoarece introducerea hormonilor are loc artificial. Aceasta este cauza durerii in cap, greata si ameteala in timpul eliberarii oului din folicul. În mod similar, perturbațiile hormonale cauzate de modificări ale corpului în sine afectează starea de sănătate.
 1. Stresul. Stresul poate provoca oboseală excesivă, pierderea apetitului și dureri de cap.

Aceștia sunt principalii factori care influențează posibilitatea senzațiilor dureroase înainte, după și în timpul ovulației.

Când să văd un doctor

Cazurile izolate de dureri de cap și de amețeală în timpul acestui proces biologic nu necesită intervenție medicală obligatorie, deoarece după câteva zile situația se stabilizează și starea de sănătate revine la normal.

Dar uneori trebuie să contactați un specialist. Aceasta este de obicei asociată cu următoarele situații:

 • timp de o săptămână sau mai mult, senzația de greață persistă (împreună cu tulburările de vărsături și apetitul deranjat);
 • crampe stomacale și dureri la nivelul căilor libere;
 • urinarea devine dureroasă și prea frecventă;
 • slăbiciune generală a corpului;
 • eliberarea vaginală conține sânge;
 • pentru câteva zile există o temperatură ridicată.

Dacă aveți aceste simptome fără ajutorul unui medic nu este suficient.

Modalități de îmbunătățire a bunăstării

Urmând recomandările de mai jos, puteți reduce probabilitatea durerilor de cap în timpul perioadei de ovulație:

 1. Urmați regulile de alimentație sănătoasă (refuzați alimentele grase, afumate, dulci, sărate și prajite) și nu mâncați prea mult.
 2. Scapa de obiceiurile proaste si mentine un regim de activitate fizica moderata.
 3. Acordați asistență medicală corpului dumneavoastră dacă aveți o durere de cap în mijlocul ciclului menstrual (utilizați în timp util antispasticele, luând în considerare contraindicațiile și recomandările disponibile ale specialistului).
 4. Luați complexe de vitamine pentru a asigura recuperarea rapidă a corpului.

concluzie

Pentru a nu suferi dureri de cap în timpul perioadei de ovulație, precum și înainte și după aceasta, este necesar să treceți o examinare de către un specialist pentru a determina cauza exactă a stării de sănătate precară. După efectuarea diagnosticului necesar și a selectării corespunzătoare a cursului tratamentului, starea femeii trebuie îmbunătățită. Dar, în ciuda acestui fapt, este necesar să continuăm în mod regulat (cel puțin de două ori pe an) să vizitați un specialist pentru a efectua o inspecție de rutină.

Ai migrenă? :-) (de ce femeile au o durere de cap)

O femeie trăiește pe o lumină albă. Totul despre ea este minunat: ritmul menstruației este regulat și apare ovulația și nu există probleme cu sarcini. Dar cu regularitatea inevitabilă, vine ora lui H. Iadul, dincolo de care această lume confortabilă începe să se destrame și să zboare în iad. O creatură blândă, fragilă și dulce, în clipirile unei baghete magice, se transformă dintr-o clipă într-o furie cu o zonă de distrugere pentru mulți kilometri. Și această oră este lunară. Se termină și din nou o femeie trăiește pe o lumină albă.

Se pare că o femeie este sănătoasă din punct de vedere fizic. Dar realitatea este că o femeie are nevoie de tratament. Există o problemă în cap (și în special în hipotalamus). Hipotalamusul este excesiv de sensibil la fluctuațiile normale ale nivelurilor hormonale din sânge. În același timp, hipotalamusul conține ciclul menstrual "în ordine" (totul este regulat și ritmic, fără eșecuri), dar dezechilibrul "împușcă" în alte centre (emoții, termoreglare, respiratorie, sisteme cardiovasculare, tractul gastrointestinal...).

Fluctuațiile normale ale hormonilor în ciclul menstrual:


 • estradiol la momentul ovulației
 • niveluri crescute de estradiol și progesteron în a doua fază a ciclului
 • scăderea estradiolului și a progesteronului în ajunul menstruației

Încălcările asociate fluctuațiilor nivelelor hormonale în cadrul ciclului menstrual:


 • sindrom premenstrual
 • dismenoree
 • migrenă menstruală

În timpul diagnosticului (și apoi selecția tratamentului), ginecologul invadează o zonă foarte neplăcută de neurologie. Twilight afirmă la intersecția a două specialități.

Atât PMS cât și dismenoreea (sindromul durerii ciclice multiple) și migrenă menstruală se caracterizează prin apariția unei dureri de cap. Aceste dureri sunt unite de un singur lucru - ele apar în ajun sau în timpul menstruației. Dar o durere de cap este o durere de cap. Este extrem de necesar să se stabilească un diagnostic corect, deoarece aceste femei au RISCURI diferite pentru sănătate și TRATAMENTE diferite. Ce va ajuta cu dismenoreea nu va funcționa întotdeauna cu migrenele.

Migrenă - durere de cap paroxistică, severă, însoțită de greață și / sau sensibilitate la lumină și sunet (fotofobie, frica sănătoasă) și încălcând în mod necesar calitatea vieții. Dacă o femeie are o durere de cap, dar este capabilă să facă ceva - aceasta nu este o migrenă. Dar dacă o femeie are o durere de cap și ea trebuie să se întindă, să-și închidă ochii și să umple camera, atunci este foarte asemănătoare cu o migrenă. Și în acest caz, ginecologul ar trebui să trimită o femeie să consulte un neurolog. Diagnosticul "migrenei" - prerogativa neurologului.

Migrenă menstruală este o afecțiune asociată estrogenului. Această afecțiune este asociată cu o scădere a nivelului de estrogen în sângele unei femei. Această cădere apare cu regularitate înainte de menstruație, în perioada postpartum, cu întreruperea lunară planificată a contraceptivelor hormonale, cu o contracepție accidentală a unei pilule contraceptive, cu medicamente (de exemplu, unele antibiotice), care pot reduce biodisponibilitatea hormonului. Toate acestea provoacă o durere de cap.

Estrogen - durere de declanșare.

Estrogenii reglementează nu numai procesele de ovulație și transformarea ciclică a endometrului, ci și punctele de aplicare în sistemul nervos central. De la estrogen depinde de concentrația de serotonină. Când estrogenul scade, producția scade și serotonina este eliminată din organism. Ca răspuns la o scădere a serotoninei în nervul trigeminal, concentrația anumitor substanțe începe să crească, ceea ce dilatăază vasele cerebrale și provoacă modificări inflamatorii în receptorii de durere ai meningelor, care generează dureri de cap. Estrogenul afectează activitatea altor mediatori chimici: oxidul nitric, magneziu, prostaglandinele.

Există două tipuri de migrenă menstruală:

În comparație cu migrenă non-estrogen asociată, atacurile de migrenă menstruală sunt mai dificile, durează mai mult și durerea este dificil de tratat.

Există o legătură clară cu debutul pubertății (numărul femeilor care suferă de creșteri ale migrenei), situația se înrăutățește din nou în perimenopauză (perioada în care sistemul hormonal este foarte instabil), condiția după terminarea funcției menstruale (stabilitatea hormonală este atinsă).

Un factor ereditar este evident. Dacă una dintre cele mai apropiate rude suferă de migrene, șansa de "a face față" bolii este triplată.

Migrena poate fi "cu aura" și "fără aură". Migrenă menstruală, de regulă, "fără aură". Dar există și excepții.

Aura este o condiție specifică (linii strălucitoare, forme, obiecte, tinitus, senzații de arsură, mișcări pulsante ritmice, episoade de pierdere a auzului, sensibilitate sau capacitatea de mișcare) care însoțește o durere de cap. Aura se dezvoltă treptat, pe o perioadă mai mare de 5 minute și durează între 5 și 60 de minute.

Dacă un ginecolog este capabil să suspecteze prezența unei migrene, atunci un neurolog trebuie să determine care migrena este "cu aură" sau "fără aură". ACEASTĂ ESTE IMPORTANT. La femeile care suferă de migrenă cu aură, riscul de a dezvolta accidente vasculare cerebrale în timp ce iau contraceptive hormonale crește de 2 până la 4 ori. Admiterea aproape tuturor acestor medicamente pentru aceste femei nu este recomandată și aparține celor 4 categorii de acceptabilitate (NU UTILIZEAZĂ!)

S-a dovedit că migrenă cu aură este asociată cu posibila prezență a unei șocuri cardiace de la dreapta la stânga la o persoană: o fereastră ovală deschisă, defect septal atrial, anomalii arterio-venoase pulmonare de dezvoltare.

Distingem terapia atacului acut și terapiei profilactice.

Tratamentul unui atac acut al migrenelor menstruale se efectuează în conformitate cu aceleași principii ca și migrenele obișnuite. În stadiul inițial al durerii ușoare, triptanii, medicamentele create special pentru tratamentul migrenei, sunt administrați - agoniști specifici ai receptorilor 5-hidroxitriptamină-1-serotonină.

I generație - sumatriptan

Generație II - naratriptan, zolmitriptan, risotriptan, eletriptan, frovatriptan, almotriptan.

Generația I nu afectează aura.

Spre deosebire de analgezice, ele blochează mecanismul de formare a cefaleei (eliberarea peptidelor vasoactive).

Numai AINS poate atenua starea anumitor femei, dar, din păcate, acestea sunt mult mai puțin eficiente decât triptanii. Acid mefenamic 500 mg la fiecare 8 ore.

Terapia combinată cu triptan + AINS este indicată femeilor care nu sunt atât de norocoase încât în ​​același timp cu migrenă menstruală există încă dismenoree.

Dacă tratamentul atacurilor acute nu este suficient de eficient sau practic ineficient, atunci se ia în considerare problema tratamentului preventiv.

Este logic să excludem declanșarea durerii - scăderea estrogenului. Și acest lucru se poate realiza prin utilizarea hormonilor. Luați în considerare opțiunile pentru utilizarea prelungită a COC (în mod continuu), utilizarea ciclică a COC cu adăugarea de comprimate de estrogen în loc de o pilula placebo, cicluri naturale cu o programare suplimentară de estrogen pe perioada menstruației.

Totuși, fără a menționa că această metodă de prevenire este complet inacceptabilă pentru femeile care suferă de migrenă cu aură, estradiolul în sine este un hormon inflamator. Permanența prelungită a estradiolului determină o creștere a răspunsului inflamator datorită activării ciclooxigenazei de tip II, crescând sensibilitatea la un atac dureros. Mai devreme sau mai târziu, hormonii trebuie anulați, se produce o turmă de estrogen și apare o provocare a unui atac migrenos sever. În plus, estrogenul crește nu numai sinteza prostaglandinelor, ci și excitabilitatea foarte neuronală.

În prezent, OMS a concluzionat că riscurile de utilizare a COC depășesc beneficiile pentru femeile cu migrenă menstruală cu vârsta peste 35 de ani și femeile de orice vârstă ale căror migrene sunt asociate cu aura. În 2006, ACOG (Colegiul American de Obstetrici și Ginecologi) a declarat că COC (contraceptive hormonale combinate) pot fi luate în considerare la femei cu migrenă, dacă nu are simptome neurologice focale, nu fumează, este complet sănătoasă față de alte organe și sisteme și mai mică de 35 de ani.

Sunt preferate COC, care conțin mai puțin de 20 μg EE (etinil estradiol), un inel contraceptiv (15 μg EE). În prezent, COC cu un conținut de EE de 10 μg au apărut pe piață.

10 micrograme - nivelul minim de estradiol la care se pot preveni atacurile de migrenă.

modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen (SERMs) - tamoxifen - dovedit a fi o eficacitate suficientă atunci când se aplică la 10 la 20 mg / zi timp de 7 - 14 zile înainte de menstruație și în primele 3 zile ale menstruatiei.

Agoniștii GnRH nu sunt aprobați ca medicamente pentru tratamentul profilactic al migrenei menstruale.

Medicamentele care conțin progesteron, inclusiv DIU cu levonorgestrel (Mirena), nu sunt recomandate pentru tratamentul profilactic al migrenei.

Utilizarea AINS ca mijloc de prevenire a migrenei este asociată (datorită duratei de utilizare de 13-14 zile) cu efecte secundare asupra tractului gastro-intestinal.

Principalele medicamente pentru prevenirea atacurilor de migrenă sunt toate aceleași triptani, a căror recepție începe cu 2 zile înainte de menstruația preconizată și se efectuează timp de 6 zile.

Ce este o migrenă menstruală, care sunt cauzele apariției și cum se tratează?

Durerea în timpul menstruației este una dintre cele mai neplăcute și intolerabile senzații, care dă unei femei un mare inconvenient. Dar și mai rău, când menstruația este însoțită de o durere de cap și chiar de forma cea mai puternică - o migrenă. Ce se numește migrenă menstruală, care sunt cauzele și simptomele acesteia?

Vom spune despre acest lucru în acest articol. Migrenă menstruală - ce este? Această boală, care apare adesea din cauza tulburărilor hormonale din organism în timpul menstruației sau datorită schimbărilor asociate cu sindromul premenstrual.

Cauze ale migrenei menstruale

După cum sa menționat deja, cefaleea menstruală poate fi hormonală în natură, dar poate fi asociată și cu hormoni.

Aceste simptome sunt caracteristice primei menstruații, iar în viitor ele nu apar, de regulă.

Dar femeile cu un ciclu constant pot suferi de migrenă menstruală. Motivul pentru aceasta este un dezechilibru hormonal. După ce oul iese din folicul în locul său, formează corpul lut, care produce progesteronul, hormonul sarcinii.

În cazul în care nu se produce fertilizarea, celula de ou moare și se desparte; mucoasele uterului încep să respingă. În acest moment apare un salt hormonal. Nivelul de progesteron scade brusc, există o eliberare mare de estrogen, care este responsabil pentru formarea foliculului și maturarea noului ou. Această restructurare a corpului și provoacă dureri de cap.

 1. Cauzele non-hormonale ale migrenei menstruale:
  • oboseala cronică;
  • stresul psiho-emoțional, stresul;
  • consumul de medicamente hormonale;
  • acumularea de lichid în organism;
  • boli ale sistemului cardiovascular;
  • boli alergice.
 2. Cum afectează medicația hormonală migrenele? Contracepția hormonală provoacă o migrenă în cazul în care medicamentul este ales corect. Organismul reacționează la acest lucru fie în primele zile de administrare a contraceptivelor, fie în prima lună.
 3. Migrenă asociată cu acumularea de lichide în organism. Reținerea lichidului în corpul feminin provoacă folosirea multor băuturi diferite și a alimentelor sărate - de la organele interne încep să se umfle. Creierul nu este o excepție: crește în mărime, stoarce vasele de sânge - ceea ce duce la înfometarea oxigenului și la durerile de cap severe.
 4. Migrenă și boli ale sistemului cardiovascular. O scădere bruscă a presiunii, spasmul uterin și sângerarea uterină pot provoca dureri de cap. Dacă sistemul cardiovascular al unei femei este normal, atunci ea poate să nu reacționeze la acești factori, dar dacă există o patologie, atunci durerea va începe cu siguranță.

Acum sunteți conștienți de cauzele migrenei înainte, în timpul și după perioada dumneavoastră, în timpul ovulației.

Mai multe detalii despre cauzele obișnuite ale migrenei la femei, precum și despre prevenirea și tratarea bolilor pot fi găsite aici.

simptome

Migrenele pot apărea atât înainte de apariția menstruației, cât și în primele zile de scurgere, precum și în decurs de 2 până la 3 zile după menstruație.

Simptome tipice:

 • durere pulsantă;
 • dureri de cap (în partea temporală sau frontală);
 • iritabilitate;
 • schimbări bruscă de dispoziție;
 • pierderea apetitului;
 • slăbiciune fizică, oboseală;
 • scăderea activității mentale, absența minții;
 • reacție sporită la stimuli externi (la mirosuri dure, iluminare puternică, muzică puternică);
 • încălcarea funcțiilor vizuale (pierderea clarității);
 • tensiunii arteriale;
 • tahicardie;
 • greața, în creștere în vărsături;
 • piele palidă;
 • transpirație;
 • dificultăți de somn

Mai multe detalii despre semnele și simptomele de migrenă la femei și despre tratamentul bolii la domiciliu pot fi găsite aici.

Cum se trateaza migrena?

Înainte de menstruație

Ce trebuie să faceți pentru a preveni migrenele înainte de menstruație? Este necesar să se ia în timp util medicamente prescrise de un ginecolog, precum și să se urmeze regimul zilnic și dieta. Pentru tratamentul medicamentelor utilizate din diferite grupuri, a căror combinație este aleasă individual pentru fiecare pacient.

Cel mai adesea, înainte de menstruație, sunt recomandate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și analgezice - ibuprofen, paracetamol, diclofenac și altele. O nouă abordare a prevenirii atacurilor de migrenă este numirea medicamentelor antiepileptice, a căror eficacitate se explică prin mecanisme similare de dezvoltare a atacurilor și crizelor de migrenă (de exemplu, Topiramate (Topamax)).

În plus, în perioada premenstruală se recomandă:

 • limita dieta alimentelor sărate, afumate și grase;
 • exclud băuturi carbogazoase;
 • reduce efortul fizic;
 • dormiți într-o zonă bine aerisită.

Nu se recomandă:

 • ia băi prea calde;
 • să fie în lumina soarelui deschisă;
 • pentru a vizita sauna.

Pentru a reduce senzația dureroasă în timpul migrenei premenstruale, este de ajutor să beți în cantități moderate ceai verde și cafea dulce.

În timpul menstruației

Cum sa tratezi migrena la femeile cu menstruatie? Pentru a elimina migrenele, medicamentele sunt folosite din diferite grupuri:

 1. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și analgezice - principala metodă de tratament:
  • acid acetilsalicilic;
  • ibuprofen;
  • paracetamol;
  • Diclofenac.

Aceste medicamente nu numai că vor reduce intensitatea durerii la nivelul capului, dar și vor ameliora durerea menstruală la nivelul abdomenului inferior.

Pentru alegerea unui medicament adecvat este recomandabil să se consulte cu un specialist.

Modalități suplimentare de ameliorare a migrenei menstruale:

 • aplicați un pachet de gheață sau un ambalaj rece pe zona dureroasă;
 • pentru a face față tensiunii și stresului prin aplicarea de yoga, masaj, exerciții de respirație și întindere;
 • fi tratat cu acupunctura;
 • respectați modul de lucru și somnul, nu beți alcool, nu fumați.

Cu ovulație

Durerile de cap în timpul ovulației nu sunt, de asemenea, neobișnuite. Acestea se pot datora atât sensibilității naturale, cât și diverselor patologii. Respectarea următoarelor recomandări va contribui la reducerea probabilității apariției durerilor de cap în timpul perioadei de ovulație:

 • Respectarea regulilor de alimentație sănătoasă.
 • Să scapi de obiceiurile proaste.
 • Mod de activitate fizică moderată.
 • Recepția complexelor de vitamine.

Pentru a ameliora migrenele în timpul ovulației, puteți folosi:

  Analgezice convenționale:

 1. Aspirina.
 2. Pentalgin.
 3. Paracetamol.
 4. Sedalgin.
 • anti-inflamator:

  1. Ibuprofen.
  2. Diclofenac.
 • Medicamente specifice anti-migrene:

  1. Dihidroergotamină.
  2. Ergotamină.
  3. Nomigren.
  4. Migreks.
 • triptani:

  Mai multe detalii despre cum și cum puteți trata migrenele la femei pot fi găsite aici.

  Rezumă

  Migrenă menstruală la femei este un fenomen extrem de neplăcut. În timpul perioadei de menstruație, corpul este deja în forma sa cea mai vulnerabilă, iar aici se adaugă o durere de cap puternică. Prin urmare, este extrem de important să observați apariția de stare de rău în timp și să luați măsurile adecvate, precum și să nu uitați de prevenirea migrenelor menstruale, dacă acestea au fost observate înainte. Acum știi ce reprezintă această nenorocire.

  Dacă doriți să consultați experții site-ului sau să întrebați întrebarea dvs., atunci puteți să o faceți complet gratuit în comentarii.

  Și dacă aveți o întrebare care depășește domeniul de aplicare al acestui subiect, utilizați butonul Puneți întrebarea de mai sus.

  Migrarea ovulului

  Ovulație și migrenă

  Lista de mesaje din subiectul "Ovulația și migrația" din forumul Vreau un copil> Vreau un copil

  Autor: head hurts Status: utilizator anonim Ora: 08:01 Data: 06 Feb 2007

  Autorul: Masha7 Status: Timpul de lucru: 08:20 Data: 06 Feb 2007

  Cuprins:

  Despre proiect

  Toate drepturile asupra materialelor publicate pe site sunt protejate prin drepturi de autor și drepturi conexe și nu pot fi reproduse sau utilizate în nici un fel fără permisiunea scrisă a deținătorului drepturilor de autor și punerea la dispoziție a unei legături active la pagina de pornire a portalului Eva.Ru (www.eva.ru) de lângă cu materiale utilizate.

  Pentru conținutul materialelor promoționale ediția nu este responsabil. Certificat de înregistrare media El. Nr. FSOT pe 22 mai 2009 v.3.4.168

  Suntem în rețele sociale
  Contactați-ne

  Site-ul nostru utilizează cookie-uri pentru a îmbunătăți performanța și pentru a îmbunătăți eficiența site-ului. Dezactivarea modulelor cookie poate cauza probleme cu site-ul. Continuând să utilizați site-ul, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.

  Migrenă înainte de menstruație și alte dureri de cap dependente de hormoni: cauze și tratament

  Prima descriere mai precisă a migrenei menstruale vine din anul 1660 (J.A. van der Linden: "De Hemicrania Menstrua"). Autorul descrie boala Marquise Brandenburg, care a suferit de o boală în fiecare lună, în timpul menstruației ("în timpul fluxului menstrual"), în timp ce a fost însoțită de greață și vărsături.

  Aproximativ 50-60% dintre femei au raportat că atacurile dureroase sunt adesea cauzate de efectele menstruației. Atacurile pot apărea înainte, în timpul sau după menstruație și sunt direct dependente de ovulație.

  Migrenă menstruală Diagnostic

  Diagnosticarea unei boli care apare înainte sau în timpul menstruației este destul de complicată, deoarece majoritatea femeilor au convulsii în afara perioadei, datorită cărora legătura cu schimbările hormonale este foarte neclară.

  Faptul că modificările hormonale joacă un rol important în debutul unui atac la femei este cunoscut în mod fiabil, dar se observă adesea și alte declanșatoare (stres, exces de muncă, erori dietetice etc.).

  Se știe că migrenă are loc în copilărie, iar numărul de crize convulsive înainte de prima menstruație este același la băieți și fete, iar la vârsta de 10 ani boala este mai frecventă la băieți. În timpul primei perioade menstruale, numărul de manifestări ale bolii la femei crește dramatic.

  Diferența mare în cifre care indică incidența migrenei menstruale se datorează faptului că există multe opinii diferite cu privire la migrenă menstruală pură, premenstruală sau migrenă asociată cu menstruația.

  Cel mai adesea, femeile migrene au observat acumularea de atacuri direct în timpul menstruației. În aceste cazuri, vorbim de migrenă menstruală.

  Alte femei au o acumulare de crize de boală înainte de menstruație (cu 7-2 zile înainte de începerea ciclului). Dacă boala nu apare într-o altă fază a ciclului, se spune despre migrenă premenstruală, care, de regulă, este însoțită de alte simptome ale PMS:

  1. Depresie.
  2. Anxietate.
  3. Gândirea lentă.
  4. Oboseală și somnolență.
  5. Dureri de spate.
  6. Sorena de sân.
  7. Edemul membrelor.
  8. Greață.
  9. Disconfort general.

  Această migrenă menstruală se găsește numai la 10% dintre femei. Aproape întotdeauna apare fără aură și apare numai în prima zi a menstruației cu o variație de ± 2 zile.

  Migrenă menstruală falsă este o boală asociată cu menstruația, dar fără o legătură temporară definită cu începutul ciclului.

  Migrenă, cu excepția contraceptivelor orale combinate (COC) - se manifestă în timpul pauzei menstruale și este asociată cu o scădere a nivelului hormonilor estrogen și progestin.

  Este extrem de rar sa ai atacuri regulate de migrena in timpul ovulatiei si imediat dupa menstruatie.

  Migrenă în menstruație - cauze

  Există mai multe teorii care explică cauzele și factorii de risc pentru migrenă menstruală.

  Motive conform teoriei numărul 1

  Ciclul menstrual depinde de rezultatele schimbărilor hormonale complexe în sistemul hipotalamo-pituitar, afectând funcția ovarelor. Prin urmare, este posibil ca migrenă să depindă de caracteristicile individuale ale modificărilor hormonale, cu toate acestea, trebuie de asemenea căutate procese suplimentare în diagnosticare.

  Motive conform teoriei numărul 2

  O scădere a nivelului de estrogen după un nivel prelungit mai mare al acestuia, care apare în faza luteală târzie a ciclului menstrual normal, poate fi un declanșator al declanșării unui atac.

  Motive conform teoriei nr. 3

  Intrarea în circulație sistemică a prostaglandinelor (substanțe active lipidic fiziologic) poate provoca dureri de cap pulsante, greață și vărsături. Datorită ciclului menstrual între fazele foliculare și luteale, o creștere de trei ori a nivelurilor de prostaglandine în endometru are loc cu o creștere suplimentară în timpul menstruației. Nivelurile maxime de prostaglandine și metaboliții lor în circulația sistemică apar în primele 48 de ore de la debutul menstruației. Acest mecanism este cel mai probabil responsabil pentru atacurile de migrena la începutul ciclului menstrual.

  Tratamentul atacurilor de migrenă menstruală

  Tratamentul atacurilor individuale înainte și în timpul menstruației nu este semnificativ diferit de tratamentul convențional. Cu toate acestea, atacurile de migrenă menstruală sunt, de obicei, mai intense, prelungite și practic rezistente la terapia tradițională. Prin urmare, medicamentele antimigrena (triptani) specifice sunt recomandate ca medicamente de prima alegere. Imediat înainte de atac, când se simte apropiată, puteți lua Sumatriptan și medicamentele sale generice, Eletriptan (Relpax), Zolmitriptan (Zomig) sau Naratriptan (Naramig) o dată sau în mod repetat.

  La tratarea migrenelor menstruale, Frovatriptan prezintă un efect bun, care are un timp de înjumătățire prelungit și o incidență scăzută a evenimentelor adverse.

  Pentru atacuri mai puțin intense, analgezice (Aspirină, Paracetamol, Metamizol, etc.) sau AINS pot ajuta, care reduc nivelurile de prostaglandine prin inhibarea ciclooxigenazei.

  În general, AINS pot fi utilizate pentru a trata sau preveni migrenele înainte și în timpul menstruației, în perioade de susceptibilitate maximă la atacuri.

  Prevenirea migrenelor menstruale

  1. Ca și în cazul oricărei migrene, în primul rând, ar trebui să încercați să luați măsuri pentru a elimina declanșatoarele non-hormonale (stres, depresie, stil de viață proastă etc.).
  2. În scopuri preventive, se recomandă profilaxia intermitentă, metodele acesteia fiind determinate de ciclul de periodicitate și posibila prezență a simptomelor menopauzei. Acest tip de profilaxie trebuie consultat cu un expert.
  3. Puteți lua individ, de mai sus (articolul "Tratamentul atacurilor de migrenă menstruală"), medicamente pentru o perioadă scurtă de timp înainte de începerea ciclului și câteva zile în timpul menstruației.

  Pentru prevenirea migrenei menstruale cu un ciclu normal, puteți lua inhibitori de prostaglandină, care au un efect benefic și asupra simptomelor menoragiei și dismenoreei (de exemplu, Naproxen 2 × 550 mg sau Nimesulid 2x100 mg zilnic, cu o zi înainte de începerea menstruației pentru 7 zile); Cu 4 zile înainte de debutul menstruației, estrogenul este administrat transdermic sau transdermic timp de 7 zile. Uneori, rezultate bune sunt demonstrate prin administrarea periodică a triptanilor (Frovatriptan, Naratriptan).

  Femeile cu cicluri neregulate pot utiliza naproxen 2 × 550 mg sau Nimesulid 2 × 100 mg de la prima la a 7-a zi de menstruație.

  Factorii care contribuie la apariția migrenei

  Nu există un factor provocator care să contribuie la apariția migrenei, chiar și la o singură persoană pentru apariția migrenei, este necesară confluența simultană a mai multor circumstanțe sau provocarea factorilor. Datorită observațiilor individuale, majoritatea migrenelor sunt conștiente de factorii lor individuali care accelerează un atac de migrenă. Cel mai adesea, acești factori includ: stres, modificări hormonale în organism, oboseală sau înfometare. Majoritatea pacienților observă că este necesară o combinație de mai mulți factori pentru declanșarea migrenei. În timp, factorii provocatori se pot schimba.

  Nivelul sau puterea stimulilor externi necesari pentru a începe un atac de migrena se poate schimba de-a lungul timpului. De exemplu, la o vârstă, dacă o persoană a ratat micul dejun, ar putea avea deja dureri de migrenă, dar după câțiva ani aceeași persoană va purta cu ușurință postul zilnic, fără riscul de dureri de cap.

  Factorii care provoacă migrenele nu trebuie confundați cu simptomele de avertizare. De exemplu, dacă o persoană începe să experimenteze sensibilitate la lumină și după câteva ore apare un atac de migrenă, atunci o lumină puternică în acest caz nu este un factor provocator și acesta este un simptom de avertizare a apariției unei migrene. De asemenea, este necesar să se trateze povara rezultată în ciocolată - acest lucru este adesea un semnal de avertizare a debutului unei migrene, mai degrabă decât un factor provocator.

  Tăierea târzie sau erupția cutanată, foamea forțată duce la scăderea nivelului zahărului din sânge, care este un impuls puternic pentru dezvoltarea migrenei. Scăderea zahărului din sânge este un factor major în declanșarea unui atac de migrenă la copii. Dieta necorespunzătoare este un factor serios în dezvoltarea atacului de migrenă la adulți. Scăderea micului dejun poate provoca o durere de cap seară și un prânz ratat - chiar și o durere de cap din timpul zilei. Dacă apare o durere de cap dimineața, probabil că ar trebui să reconsiderați ora cina și să o mutați mai târziu. Multe migrene afirmă că, pentru a evita o durere de cap din cauza nivelurilor scăzute de zahăr din sânge, trebuie să aveți o gustare la fiecare 4 ore, în mod regulat.

  Factorii provocând migrene

  Malnutriție: postul, mesele prematură, nutriția necorespunzătoare.

  Anumite alimente: brânză, ciocolată, citrice, unele vinuri, bere, refuzul de a lua cafea.

  Factori de mediu: lumină strălucitoare sau pâlpâitoare, tulburări nervoase sau exerciții fizice excesive, călătorii, schimbări de vreme, mirosuri puternice.

  Factori hormonali (la femei): menstruație, contracepție orală, sarcină, terapie de substituție hormonală.

  Somn: trezire frecventă, lipsă de somn.

  Factori emoționali: de exemplu, dispută, anxietate, frică.

  Dureri facial: durere oculară, durere axilară, cervicală, dentară sau maxilară.

  Rețineți că nu toți acești factori afectează fiecare persoană în același mod. De obicei, pentru a începe un atac, aveți nevoie de efectele simultane ale mai multor factori.

  Alimente alergice și migrene

  Întrebarea dacă alergiile alimentare provoacă un atac de migrenă până în ziua de azi rămâne deschisă. Pe de o parte, este incontestabil faptul că anumite alimente contribuie la apariția unei migrene: brânză, ciocolată, mâncăruri chinezești. Un factor puternic de precipitare pentru declanșarea migrenei este anumite tipuri de alcool. Unele soiuri de vinuri roșii conțin substanțe care afectează în mod direct vasele de sânge sau contribuie la producerea de substanțe provocate de un atac de migrenă. Dar, în același timp, nu se poate argumenta că migrenă a apărut din cauza unei alergii la un anumit produs alimentar. Prin urmare, termenul "hipersensibilitate" sau "intoleranță alimentară".

  Având în vedere acest lucru, este greu să motivați o migrenă pentru a testa alergii - nu va funcționa. Din păcate, medicii recomandă adesea persoanelor care suferă de migrene să urmeze diete care, prin ele însele, pot provoca migrene ca rezultat al deficiențelor nutriționale, în special dacă dieta este strictă și prelungită.

  Dacă credeți că anumite alimente provoacă migrene, ar trebui să eliminați aceste alimente din dietă în câteva săptămâni și, ținând un jurnal de atacuri, verificați dacă frecvența și durata acestora s-au schimbat. Dacă nu există modificări, puteți restabili alimentarea și puteți încerca să excludeți alt produs. Dieta mai strictă poate fi efectuată numai sub supravegherea unui nutriționist.

  Exercitarea ca factor de declanșare a migrenei

  În cazul persoanelor slab instruite, o mare parte a eforturilor fizice, împreună cu dureri musculare după exerciții fizice pot provoca un atac de migrenă. Această situație împiedică mulți oameni să pornească de la sala de fitness. Exercitiile regulate sunt benefice pentru toata lumea si persoanele care sunt predispuse la migrene, in special pentru ca oamenii instruiti au un echilibru mai bun al zaharului din sange, un schimb mai bun al gazelor pulmonare si o mai buna durere de control. Exercitarea stimulează organismul să producă compuși chimici care controlează durerea și starea de spirit - acestea sunt endorfine și enkefaline. Reduce depresia și îmbunătățesc starea de spirit. Toate acestea sugerează că exercitarea regulată și moderată poate reduce frecvența atacurilor de cefalee.

  Antrenamentul fizic ar trebui să înceapă cu atenție și în mod deliberat, sporind treptat sarcina pe parcursul mai multor luni. Foarte important este regularitatea exercițiului. Antrenamentele scurte și frecvente sunt mai utile decât cele lungi și rare.

  Trebuie reținut că exercițiul fizic schimbă nivelul de lichid și zahăr în sânge, iar deshidratarea și nivelul scăzut de zahăr reprezintă un declanșator puternic al migrenei. Conform observațiilor, copiii sunt mult mai sensibili la acest lucru decât la adulți. Luând tablete de glucoză și consumând suficient lichid, o persoană poate preveni un atac de migrenă.

  Hormonii, ca factor care provoacă migrenă

  Conform studiilor, 50% dintre femei, în cazul în care suferă de atacuri de migrenă, se întâmplă înainte de menstruație. La majoritatea femeilor, convulsii pot apărea în alte cicluri de menstruație, numai în cazuri rare, convulsiile la femei sunt asociate exclusiv cu menstruația. Astfel de atacuri sunt ușor controlate folosind metode convenționale de tratare a migrenei.

  Alte modificări hormonale, cum ar fi contracepția hormonală, cresc și agravează atacurile de migrenă. Înainte de menopauză, frecvența atacurilor de migrenă crește de obicei. Fluctuațiile hormonale care cauzează migrene în această perioadă de timp pot fi controlate prin terapia de substituție hormonală, care este recomandată dacă sunt prezente alte simptome ale menopauzei.

  Bolile catarale și virale reprezintă un factor de declanșare a migrenei

  Mulți oameni au o durere de cap în timpul răcelii, dar mai des nu este o migrenă. La unii oameni, bolile respiratorii sunt un declanșator al unui atac de migrenă. Mulți experți consideră că, în timpul bolii unei persoane, pragul sensibilității scade și este mai ușor ca factorii provocatori să provoace un atac migrenos, adică o boală virală sau catarală, care facilitează apariția migrenei.

  A dormi ca un factor care provoacă migrene

  Legătura dintre atacurile de somn și migrene este complexă, confuză și ambiguă. Pe de o parte, lipsa de somn este adesea declanșatorul care declanșează o migrenă, iar pe de altă parte, oamenii au un atac migrenos, chiar dacă s-au îmbătat o jumătate de oră mai târziu (așa-numita migrenă a zilei). Unii oameni încep o migrenă dimineața după somn, deși nu a fost acolo seara. Iar celorlalți, un vis, dimpotrivă, elimină un atac de migrenă.

  Trebuie să se concluzioneze că impulsul pentru declanșarea dezvoltării migrenei se datorează mai multor factori provocatori, iar pentru mulți oameni, fluctuațiile în timpul somnului sunt unul dintre principalii factori.

  Dacă suferiți de migrenă, trebuie să respectați în mod clar modelul de somn, să vă culcați și să vă ridicați într-un timp strict strict.

  Stresul, ca factor de declanșare a migrenei

  Majoritatea oamenilor observă că starea emoțională joacă cel mai important rol în declanșarea unui atac de migrenă. Ce este interesant, atunci când o persoană este în stare tensionată, migrenă nu-l deranjează. Un atac de migrenă apare atunci când o situație stresantă trece și o persoană se relaxează. Este posibil ca problemele cauzatoare de stres să producă, de asemenea, alți factori de declanșare a migrenei, de exemplu, lipsa somnului, nutriția necorespunzătoare, efortul fizic sporit.

  Este imposibil să evitați complet stresul, dar în același timp este necesar să încercați astfel încât să existe un minim de factori de declanșare suplimentari pentru migrena.

  Durerea musculo-scheletică ca factor de declanșare a migrenei

  Multe migrene observă că un atac de durere precoce pretinde dureri musculare la nivelul gâtului. Această durere musculară se observă în timpul migrenei, dar trece imediat după ce se termină durerea de cap. O astfel de durere afectează în mod obișnuit partea din spate a gâtului, pe aceeași parte ca durerea de cap și se extinde în zona frontală occipitală. Durerea poate afecta ambele laturi ale gâtului, precum și se extinde până la brațul umărului.

  Se pot produce tensiuni musculare excesive datorită poziției necorespunzătoare din spatele roții sau a unui computer. Puteți rezolva această problemă și puteți minimiza efectele durerii musculare asupra apariției migrenelor cu ajutorul masajului, a exercițiilor fizice speciale și a poziției corecte în timpul muncii statice lungi.

  Trebuie să ne amintim că exercițiul excesiv poate provoca, de asemenea, o migrenă, astfel încât sarcina fizică să se dezvolte treptat și sistematic.

  Weekend, ca factor de declanșare a migrenei

  Mulți oameni care lucrează 5 zile pe săptămână și au 2 zile libere au adesea dureri de cap pentru weekend. Cel mai probabil, acest lucru se datorează acumulării treptate a factorilor provocatori. Deseori, vineri, oamenii se culcă mai târziu și, în consecință, cresc sâmbăta mai târziu, timpul pentru micul dejun, frecvența de cafea și ceai se schimbă, unii muncesc activ în grădină pentru weekend și toate acestea împreună pot provoca un atac de migrenă "în week-end".

  Lucrează la calculator, ca un factor provocator al migrenei

  Lucrând de-a lungul timpului pe un calculator, o persoană își pune corpul în anumite condiții adverse: fiind în poziție statică, tensiune excesivă a mușchilor corpului și gâtului, rata clipirii scade, ca urmare a faptului că ochii devin uscați și inflamați, aceștia și alți factori contribuie la apariția unei migrene. Pentru a evita acest lucru, este necesar să vă îndepărtați de monitor în fiecare oră timp de cel puțin câteva minute și să vă odihniți ochii, să vă plimbați, să vă întindeți umerii și trunchiul - aceste manipulări simple pot reduce riscul de migrena.

  Informații generalizate despre factorii care contribuie la apariția migrenei

  1. Factorii provocatori ai migrenei sunt pur individuali și o persoană nu are întotdeauna aceleași simptome de atac.

  2. Pentru ca un atac să înceapă, acțiunea simultană a câtorva factori provocatori este necesară.

  3. Nu toți factorii provocatori acționează la fel de puternic.

  O persoană predispusă la migrene are un număr de factori individuali care contribuie la declanșarea unui atac de migrenă.

  1. factori de mediu: poluarea aerului, lumina puternică a soarelui, pâlpâirea ușoară (monitor, TV), zgomotele puternice și repetitive (strigătele copiilor, aerul condiționat, reparațiile în apartamentul următor), mirosurile puternice (parfumuri, vopsele, presiunea atmosferică, umiditatea sau temperatura aerului, furtună, vânt puternic.

  2. Anumite alimente: produse din carne (carne conservată, hot dog, slănină, ficat de pui); brânzeturi mature și prelucrate; fructe (banane, avocado, papaya, citrice, prune roșii); fructe uscate, legume murate; varză acră; hering; fructe cu coajă lemnoasă și fasole; semințe (floarea-soarelui, susan, dovleac); sos de soia; drojdie de bere; semipreparate; alimente bogate în glutamat monosodic (chipsuri de cartofi, bucate chinezești); măsline și ulei de nucă de cocos; produse lactate (smântână, iaurt, zară), băuturi alcoolice (vin roșu, șampanie, bere), băuturi cu cofeină (ceai, cafea, coca-cola); ciocolată.

  3. Starea psihologică a unei persoane este un factor important în dezvoltarea migrenei - stresul, emoțiile puternice pozitive sau negative contribuie la apariția migrenei. Experții au observat că, de cele mai multe ori, persoanele cu un anumit temperament suferă de migrene: un sentiment pronunțat de responsabilitate, o emoție sporită și o variabilitate rapidă a dispoziției. Se știe că multe personalități celebre au suferit de migrene: Isaac Newton, Karl Marx, Sigmund Freud, Anton Pavlovici Cehov, Pietro Ceaikovski și mulți alții.

  4. Un atac migrenos poate fi cauzat de scăderea nivelului zahărului din sânge (hipoglicemie), aceasta poate apărea cu pauze lungi între mese sau somn excesiv.

  5. De asemenea, printre factorii care contribuie la declanșarea unui atac de migrenă ar trebui să includă: administrarea anumitor medicamente (contraceptive orale, nitroglicerină, rezerpină), tutun, stimuli vestibulari puternici (călătoresc într-un tren sau în mașină, zboară într-un avion etc);

  6. Trebuie să fim atenți la atacurile de migrenă și la activitatea glandelor endocrine la pacienții cu această boală. Nici femeile, nici bărbații care suferă de migrene nu prezintă tulburări endocrine evidente. Majoritatea femeilor cu ovulație migrenă apare în mod regulat, ceea ce reprezintă un indicator al sănătății endocrine. O dovadă importantă a legăturii migrenei cu activitatea glandelor endocrine este faptul că estrogeni (hormoni sexuali feminini) pot provoca sau preveni atacurile migrene. Efectul hormonilor sexuali feminini asupra migrenei este bine ilustrat prin faptul că 60% dintre femei au convulsii în zilele premenstruale, iar 14% le au numai înainte sau în timpul menstruației. O astfel de migrenă se numește migrenă menstruală.

  Există o legătură strânsă între sarcină și migrenă, la 90% dintre femei există o ameliorare în timpul sarcinii, în multe crize dispar cu totul.

  7. Studiile recente au confirmat faptul că concentrația de magneziu în organism este legată de atacurile de migrenă. Există dovezi că pacienții care suferă de migrenă, comparativ cu cei sănătoși, au redus ușor conținutul de magneziu în ser, care, în timpul atacului, scade și mai mult.

  Toate informațiile furnizate în acest material sunt doar pentru scopuri informaționale - nu sunt destinate autodiagnosticării și tratării durerilor de cap și nu vor înlocui vizitele la un specialist.

  Articole adiționale cu informații utile

  În timpul unui atac, multe caracteristici ale mediului intern al corpului se schimbă și adesea aceste schimbări pot persista timp de câteva zile. Citiți mai departe.

  Migrație - este o stare a corpului în care nu există nici o amenințare pentru viață, dar o persoană poate fi oprită pentru câteva zile de la viața normală. Prin urmare, este necesară tratarea migrenei și mai bine sub îndrumarea unui medic, și nu independent. Citiți mai departe.

  Dureri de cap în timpul, înainte și după ovulație (ciclul menstrual la jumătatea perioadei)

  Termenul "ovulație" este folosit pentru a se referi la una dintre etapele ciclului menstrual, atunci când un ou maturat se îndreaptă spre uter, unde trebuie să aibă loc fertilizarea. În acest caz, modificările nivelurilor hormonale conduc la faptul că femeia se simte greață și amețită. Durerile de cap în timpul ovulației nu sunt, de asemenea, neobișnuite și pot fi cauzate atât de sensibilitate naturală, cât și de diferite condiții patologice.

  Chiar e vina

  Înainte de a vă angaja în auto-diagnosticare, trebuie să vă asigurați că durerea de cap este observată în timpul eliberării ovulului din folicul. Stadiul corespunzător apare la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de la începerea menstruației (adică până la încheierea primei jumătăți a ciclului). Acest eveniment durează aproximativ 4 zile și poate fi însoțit de următoarele simptome:

  • dureri de tip piercing care afectează zona inferioară și inferioară;
  • spasmodic contracții ale uterului;
  • greață, dureri de cap, vărsături;
  • tulburări de gust;
  • schimbări majore ale dispoziției sau depresie completă;
  • reacții extrem de agresive.

  Cauze posibile ale durerii în cap în această perioadă.

  Nu întotdeauna durerea de cap, simțită în mijlocul ciclului menstrual, poate fi cauzată tocmai de acest proces biologic. În două cazuri din trei, motivele sunt complet diferite:

  1. Sarcina. Timpul de sarcină este limitat la două zile înainte și după ovulație. În celelalte zile ale ciclului, concepția nu va avea loc. Sănătatea rea ​​în primele zile după acest eveniment este o manifestare a toxicozei timpurii. Acest lucru poate fi verificat mai târziu atunci când ciclul lunar este întârziat. Probleme cu bunăstarea pot fi, de asemenea, cauzate de diferite condiții patologice: sarcina ectopică, avortul spontan amenințat, scăderea fetală.
  1. Structura specifică a uterului. Unul din motivele pentru care o femeie este bolnavă în mijlocul ciclului menstrual, are senzații neplăcute în zona capului și un sentiment general de disconfort, este iritarea receptorilor nervilor din cavitatea abdominală de uterul mărit. Această situație se poate datora modificărilor patologice din structura organului reproducător: curburi, tumori, cusături (de exemplu, rezultate din intervenția chirurgicală).
  1. Dezechilibrul de apă. Lipsa lichidului necesar funcției normale a corpului duce la o schimbare în compoziția sângelui. Acest lucru poate determina o femeie să se simtă ca o mahmureală, însoțită de dureri de cap, greață și respirație. Pentru ca organismul să funcționeze normal în această perioadă, este necesar să îi furnizați o cantitate suficientă de apă potabilă curată (cel puțin 1,5 litri pe zi).
  1. Boli legate de ginecologie. Capul se poate roti în mijlocul ciclului și poate afecta dacă nivelul leucocitelor din sânge este prea mare. Acest indicator indică prezența inflamației cauzate de boala ginecologică. Astfel de situații patologice sunt, în general, însoțite de senzații neplăcute care afectează organele genitale: tăierea și arderea în abdomenul inferior, durerea la urinare.
  1. Nu este suficient hormonul progesteron. Dacă aveți o durere de cap înainte de ovulație, aceasta poate indica o deficiență a hormonului feminin progesteron sau o scădere bruscă a acestuia. Vărsături, amețeli, leșin, probleme cu pofta de mâncare, tulburări de somn-starea de veghe și așa mai departe sunt, de asemenea, remarcat.
  1. Spasme uterine. În timpul ovulației, trebuie să existe o contracție periodică a pereților uterului, care permite ovulului să-și miște ovarul în direcția corectă. Chiar și spasmele musculare minore care apar în timpul unei astfel de mișcări pot determina prea multă presiune asupra vaselor care transportă sânge oxigenat. Din acest motiv, o femeie poate simți toate simptomele de hipoxie (înfometarea cu oxigen) și simte constant că după ovulație o durere de cap.
  1. Medicamente. Acceptarea medicamentelor hormonale pentru a preveni sarcina nedorită uneori duce la perturbări în funcționarea organismului, deoarece introducerea hormonilor are loc artificial. Aceasta este cauza durerii in cap, greata si ameteala in timpul eliberarii oului din folicul. În mod similar, perturbațiile hormonale cauzate de modificări ale corpului în sine afectează starea de sănătate.
  1. Stresul. Stresul poate provoca oboseală excesivă, pierderea apetitului și dureri de cap.

  Aceștia sunt principalii factori care influențează posibilitatea senzațiilor dureroase înainte, după și în timpul ovulației.

  Când să văd un doctor

  Cazurile izolate de dureri de cap și de amețeală în timpul acestui proces biologic nu necesită intervenție medicală obligatorie, deoarece după câteva zile situația se stabilizează și starea de sănătate revine la normal.

  • timp de o săptămână sau mai mult, senzația de greață persistă (împreună cu tulburările de vărsături și apetitul deranjat);
  • crampe stomacale și dureri la nivelul căilor libere;
  • urinarea devine dureroasă și prea frecventă;
  • slăbiciune generală a corpului;
  • eliberarea vaginală conține sânge;
  • pentru câteva zile există o temperatură ridicată.

  Dacă aveți aceste simptome fără ajutorul unui medic nu este suficient.

  Modalități de îmbunătățire a bunăstării

  Urmând recomandările de mai jos, puteți reduce probabilitatea durerilor de cap în timpul perioadei de ovulație:

  1. Urmați regulile de alimentație sănătoasă (refuzați alimentele grase, afumate, dulci, sărate și prajite) și nu mâncați prea mult.
  2. Scapa de obiceiurile proaste si mentine un regim de activitate fizica moderata.
  3. Acordați asistență medicală corpului dumneavoastră dacă aveți o durere de cap în mijlocul ciclului menstrual (utilizați în timp util antispasticele, luând în considerare contraindicațiile și recomandările disponibile ale specialistului).
  4. Luați complexe de vitamine pentru a asigura recuperarea rapidă a corpului.

  concluzie

  Pentru a nu suferi dureri de cap în timpul perioadei de ovulație, precum și înainte și după aceasta, este necesar să treceți o examinare de către un specialist pentru a determina cauza exactă a stării de sănătate precară. După efectuarea diagnosticului necesar și a selectării corespunzătoare a cursului tratamentului, starea femeii trebuie îmbunătățită. Dar, în ciuda acestui fapt, este necesar să continuăm în mod regulat (cel puțin de două ori pe an) să vizitați un specialist pentru a efectua o inspecție de rutină.

  Adăugați un comentariu Anulați răspunsul

  popular

  Boala cerebrovasculară - tot ce trebuie să știți despre boală

  Boala cerebrală - ce sunt

  Durere de cap vasculară - cauze și tratament

  De ce este tremurat capul și cum să-l vindecați?

  Boli ale urechii si ale capului - ce se intampla?

  De ce dureri de cap dulce?

  Chistul septului transparent - simptome și tratament

  Consecințele unui microinstrucțiune - cum să le rezolvați?

  Medicamentul Ibuklin de durere în cap

  Cum se trateaza meningita la copii?

  Cefaleea în timpul sarcinii - cum să o tratezi?

  Cum să scapi de dureri de cap în primul trimestru

  Site-ul este recomandat de neurolog Rothermel T.P.

  Informațiile sunt furnizate doar pentru scopuri de referință.

  Nu faceți auto-medicație.

  La primele semne ale bolii, consultați un medic.

  Cefalee severă înainte, în timpul sau după zilele critice

  Una dintre plângerile cu care femeile merg la spital este o migrenă înainte de menstruație. Această boală apare pe fondul hormonal al corpului feminin. Confirmarea este că bărbații au migrene foarte rar. Această boală neurologică este însoțită de durere insuportabilă într-o singură (de obicei dreapta) sau în ambele părți ale capului. Durerea provoacă spasme ale vaselor cerebrale. Sindromul durerii este precedat de greață, amețeli, ceață înaintea ochilor, tinitus, vărsături.

  Cauzele migrenei

  Motivele pentru care există o migrenă la menstruație sunt destul de greu de explicat. Faptul că hormonii joacă un rol principal în manifestarea atacurilor severe de cefalee este un fapt. Dar pentru a concluziona că boala este asociată doar cu modificări la nivelul nivelurilor hormonale, ar fi greșit. Există și alte cauze ale migrenei: lipsa somnului, stresul, suprasolicitarea. De exemplu, la copii, migrenă apare atât la fete, cât și la băieți. În al doilea, într-o anumită perioadă de vârstă, atacurile sunt și mai frecvente.

  Factori care nu sunt legați de hormoni, dar pot provoca un atac de migrenă în timpul menstruației:

  1. Instabilitate emoțională;
  2. Răspunsul organismului la contraceptive;
  3. distonie;
  4. Oboseala cronică;
  5. Utilizarea alcoolului în timpul menstruației;
  6. Reacția alergică la defalcarea proteinelor din ou;
  7. Umflarea țesutului cerebral;
  8. Sistemul vascular este prea sensibil la crampe care apar ca urmare a contracțiilor uterine și a hemoragiilor grele;
  9. Reacția la hormonul estrogen din organism;
  10. Excesul de lichid în organism.

  Dacă o astfel de durere acută ca o migrenă trece în același timp cu menstruația, atunci se numește menstrual.

  Dacă atacurile apar în câteva zile, atunci vorbim de migrenă premenstruală. Această definiție poate fi dată în cazul în care pe parcursul întregului ciclu, durerea similară nu sa deranjat. De regulă, o migrenă înainte de menstruație are alți sateliți simptomatici:

  • Maladii generale;
  • Creșterea somnolenței sau a insomniei;
  • umflare;
  • Umflare și durere a glandelor mamare;
  • Scăderea capacității mentale;
  • Stare deprimată;
  • Sentimente de frică și de anxietate;
  • Amețeli ușoare și grețuri;
  • Schimbări ale dispoziției dractice.

  Există o migrenă menstruală falsă. Nu este legată de un anumit interval de timp al celei de-a doua faze a ciclului menstrual. Astfel de atacuri sunt spontane.

  Există două tipuri de dureri de cap penale care sunt foarte rare. Aceasta este o migrenă după menstruație și în timpul ovulației.

  Migrenă înainte de menstruație sau sarcină?

  Dacă o femeie a suferit atacuri de migrenă înainte de menstruație cu simptome asociate, aceasta poate interveni imediat în determinarea apariției sarcinii. O caracteristică caracteristică în timpul sarcinii este o încălcare a ciclului menstrual. Este însoțită de dureri de cap, iritabilitate, somnolență, apetit crescut sau scăzut, slăbiciune și greață. Simptome similare apar cu migrena. O femeie se confuzeaza daca este o sarcina sau o migrena inainte de menstruatie.

  Unul dintre semnele comune de disconfort din piept. Pieptul se topea și durea. Când apare sarcina, este un proces natural care apare datorită ajustării hormonale a corpului. În cazul atacurilor de migrenă, durerea din piept indică tulburări hormonale.

  Există cazuri în care fluxul menstrual continuă în primele luni de sarcină. Odată cu introducerea oului în peretele uterin pot fi lacrimi, însoțite de sângerare. Așa-numitele lunare, mai puțin abundente și au o culoare maronie.

  Dacă există experiențe de acest fel - nu este nevoie să ghiciți mult timp. Acesta este un semnal pentru a vizita un medic.

  Tratamentul migrenos menstrual

  Severitatea bolii conduce la apariția tulburărilor neurologice. Viata completa este astfel pusa in pericol. Ea afectează atât aspectul fizic, cât și abilitățile mentale ale unei femei. Abilitatea de a munci este redusă, ca urmare a altor zone de viață care pot suferi. Încălcări, care conduc la o migrenă în timpul menstruației:

  1. Starea de stupoare;
  2. Creșterea distragerii;
  3. Discurs inconsistent;
  4. amețeli;
  5. Insuficiență vizuală.

  Lăsând deoparte astfel de complicații este periculoasă deoarece progresează rapid. Trebuie remarcat faptul că manifestările slabe ale simptomelor sunt considerate de către experți ca fiind normale. Vărsăturile, febra, hemoragiile grele și impulsurile intermitente sunt simptome care necesită îngrijiri de urgență.

  Femeile cu predispoziție la migrenă menstruală ar trebui să ia medicamentele în timp util pentru a preveni durerile de cap pulsante.

  Există două grupuri de droguri. Unele sunt destinate tratamentului pacienților cu durere cronică. Altele pentru prevenirea bolilor. Prevenirea poate fi efectuată dacă atacurile sunt prea impulsive și sunt observate de mai mult de 3 ori pe lună. Ce fel de medicamente pentru tratarea migrenei depinde de natura bolii. Abordarea individuală a unui specialist este importantă. Un remediu care ajută un pacient este adesea ineficient pentru ceilalți. Se întâmplă ca pastilele care au fost alese corect să își piardă efectul.

  Există o alegere suficientă de medicamente hormonale. Dacă medicul consideră că migrenă în timpul menstruației este cauzată de lipsa de estrogen, atunci este prescris un medicament care conține acest hormon.

  Experții cred că dacă o femeie suferă o durere insuportabilă, aceasta va afecta negativ sistemul nervos. Pentru a atenua starea pacientului, sunt prescrise analgezicele și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Astfel de medicamente ușurează rapid simptomele. Acestea includ: Nurafen, Pentalgin, Solpadine, Askofen-P, Voltaren, Naproxen, Sedalgin-Neo. Nu se recomandă administrarea acestor medicamente mai mult de 15 zile pe lună. Abundența de agenți nesteroidieni contribuie la creșterea unui alt tip de dureri de cap.

  Există o gamă largă de remedii homeopatice pe care medicul le selectează pentru un tratament complex.

  Nutriția corectă pentru migrene

  Nutriția este un factor important. Postul poate provoca o migrenă în timpul menstruației. Când nivelul zahărului scade, există perturbări în activitatea sistemelor nervoase și vegetative. Este mai bine să mănânci mai des în porții mici decât să mănânci o masă completă o dată pe zi.

  Burdușirea durerilor de cap rezultă dintr-o creștere a nivelului de serotonină. Salturile clare apar în vasele creierului: în primul rând se îngustează, apoi se extinde. Cauzează convulsii și conținutul în organism a nitritului, tiraminei, gistominovului, glutamatului de sodiu, histaminei. În acest sens, excludeți alimente bogate în aceste elemente din dietă. Acestea includ brânzeturi de lungă durată, fructe citrice, varză, carne afumată, legume, orice alimente grase, nuci, alcool și suplimente nutritive.

  Limitați astfel de băuturi ca ceai, cafea, energie și cola. Uneori, băuturile care conțin cofeină ajută la ameliorarea durerii de cap, dar numai la începutul apariției.

  Se recomandă utilizarea: legume sub orice formă, produse lactate, ulei vegetal, carne, pește, fructe, compoturi, ceai slab. Experții spun că lipsa de magneziu duce la atacuri de migrenă. Pâine, fulgi de ovăz, miez de mare vor ajuta la umplerea lipsei de magneziu. Un număr mare de acest element conține pepene galben.

  fizioterapie

  Tratamentul de fizioterapie normalizează tonusul vascular și are un efect pozitiv asupra sistemului nervos central. Aplicați electroforeza cu efecte opuse. Pentru vasoconstricție, electroforeza este prescrisă cu eufilină, platyfillină și mezaton. Pentru expansiune, cu acid nicotinic și papaverină. Procedurile efectuate pe bază de ambulatoriu și nu în timpul exacerbării crizelor.

  La domiciliu, terapia se efectuează cu ajutorul aparatului Azor-IK, cu acțiune de undă de informare.

  Cu ajutorul metodelor de contact, stabile, puteți suporta terapia magnetică la domiciliu. În acest scop, dispozitive fabricate "Pole-2D".

  Uneori medicul prescrie fizioterapia în complex. Electroforeza poate fi combinată cu tratarea undelor informatice și terapia magnetică.

  Toate procedurile sunt efectuate numai între atacurile de migrenă.

  masaj

  Masajul este cel mai simplu mod de a ajuta la lupta împotriva unei migrene. Trebuie să stați pe un scaun și să faceți mișcări ale capului pentru a vă relaxa mușchii. Acest tip de masaj dă relaxare emoțională.

  Acupresura trebuie să aibă loc ușor și nu provoacă durere. Cu mișcări circulare ușoare, punctul este masat pentru nu mai mult de 3 minute.

  Se oferă un masaj în 5 puncte. Punctele sunt situate pe partea din spate.

  • Primul punct este în locul în care se conectează coloana vertebrală și craniul. Este necesar să apăsați ușor degetul și să faceți mișcări circulare.
  • Următoarele două puncte sunt situate pe laturile primei la intersecție. Dacă țineți mâinile de-a lungul celor mai lungi linii ale gâtului, puteți intra în aceste caneluri.
  • Alte două puncte sunt situate în regiunea proceselor mastoide la baza craniului.
  • Toate punctele se masoara in mod similar cu primul. După efectuarea mișcărilor de mișcare de la puncte la umeri și vertebre.

  Prevenirea migrenei

  Întunericul, liniștea și tăcerea sunt condițiile necesare pentru ameliorarea unui atac. Dar cu ajutorul acelorași componente puteți preveni migrenele, dacă respectați precauțiile.

  1. Nu priviți la lumini strălucitoare prea luminoase.
  2. Încercați să mențineți echilibrul emoțional și să evitați experiența inutilă. De exemplu, nu urmăriți filmele care se ating.
  3. Nu ascultați muzică tare și mențineți o atmosferă calmă în casă.

  Somnul a avut întotdeauna un efect pozitiv asupra sănătății umane. Este important să te înveți să te culci și să te ridici în același timp.

  Se recomandă păstrarea unui jurnal. Este posibil să se înregistreze ce produse au fost consumate în timpul lunii și data la care a fost observată durerea. Apoi analizați informațiile înregistrate. Acest lucru vă va ajuta să învățați să ascultați corpul și să preveniți atacurile de migrenă.

  Ce trebuie să faceți dacă ați detectat MYOMO, CYST, INFERTILITATE sau altă boală?

  • Sunteți îngrijorat de durerea abdominală bruscă.
  • Și perioadele lungi, haotice și dureroase sunt deja destul de obosite.
  • Aveți endometru insuficient pentru a rămâne gravidă.
  • Evidențiați maro, verde sau galben.
  • Și medicamentele recomandate dintr-un anumit motiv nu sunt eficiente în cazul tău.
  • În plus, slăbiciunea și afecțiunile constante au intrat deja ferm în viața ta.

  Tratamentul eficient pentru endometrioză, chisturi, fibroame, ciclu menstrual instabil și alte boli ginecologice există. Urmați linkul și aflați ce recomandă principalul ginecolog din Rusia.

  Ca acest articol? Trimiteți-vă prietenilor!

  Mai mult:

  Adăugați un comentariu Anulați răspunsul

  Toate drepturile rezervate © 2016 Informațiile de pe acest site sunt doar pentru referință și nu pot fi considerate ca o consultare a unui profesionist medical sau să o înlocuiască. Pentru mai multe informații, vă recomandăm să contactați un specialist.

  Migrene - cauze, simptome, tratament

  Din păcate, migrenă aparține categoriei de boli destul de frecvente. Se știe că unele figuri istorice au suferit: Julius Caesar, Frederic Chopin, Charles Darwin, Sigmund Freud și Anton Cehov. Această boală este destul de reticentă să renunțe la pozițiile lor, așa că, dacă ați avut-o înainte de sarcină, crizele se pot repeta chiar și în timp ce așteptați copilul. Cum de a reduce răul pe care îl aduce la un nivel minim?

  Andrey Rachin

  Cand. miere de albine. Sci., Asistent al Departamentului de Neurologie și Psihiatrie al Academiei Profesionale de Medicină a Academiei Medicale, Smolensk Jacob YudelsonDr. Sci., Profesor, Departamentul de Neurologie și Psihiatrie, Academia Fizică de Medicină, Smolensk

  Migrenă este o boală caracterizată prin recurențe de dureri de cap severe de durere, de obicei unilaterale, care apar în zona ochilor, frunte și templu. Adesea este însoțită de greață, vărsături, sensibilitate sporită la lumină puternică și sunete puternice. Partea pe care a apărut durerea poate varia de la atac la atac. Durerea este agravată de activitatea fizică, cum ar fi scări de alpinism, îndoire sau strănut.

  Cefaleea apare adesea în timpul zilei sau seara și poate dura între 3 și 4 ore până la 3 zile. Unii oameni cu câteva ore înainte de atac pot "simți" abordarea unei dureri de cap pe baza unor semne precum slăbiciune, starea de spirit scăzută și concentrarea dificilă a atenției. Uneori declanșarea unui atac, dimpotrivă, este indicată de semne precum creșterea activității și a performanței, creșterea apetitului, tensiunea musculară a gâtului, creșterea sensibilității la lumină, sunete și mirosuri. Un atac de migrenă, în plus față de cefaleea intensă, care este adesea localizată în regiunea temporală și care crește de la efort fizic normal, poate fi însoțită de greață și vărsături. După un atac, poate apărea căscatul, somnolența și apatia sau, invers, iritabilitatea. Convulsiile, de obicei de 1-3 ori pe lună, pot fi rare (1 la 1-2 luni) sau foarte frecvente (de până la 6-10 ori pe lună) La unii pacienți, convulsiile cresc odată cu vârsta până la apariția zilnică durerile de cap care devin mai puțin severe, devin permanente și pot pierde semne tipice de migrenă. Aceasta este așa numita "migrenă cronică". În dezvoltarea sa, tratamentul greșit al bolii joacă un rol important, și anume abuzul de analgezice, depresia Aceasta are loc pe un fond de stres cronic emoțional, tensiune musculară și gât dureros și gât.

  Unii pacienți prezintă simptome de aură de migrenă cu 5-20 minute înainte de începerea durerii de cap:

  • flash-uri de lumină (scotom);
  • zigzaguri strălucitoare;
  • "Zboară" înaintea ochilor;
  • denaturarea percepției dimensiunii și formei obiectelor;
  • sună în urechi;
  • sentimentul surzeniei și alții.

  Aproape fiecare persoană, cel puțin o dată în viața sa, a suferit un atac de migrenă. Cu toate acestea, cel mai adesea afectează femeile tinere - de la 18 la 45 de ani. Primele atacuri, ca regulă, apar în copilărie sau la adolescenta timpurie, iar după majoritatea pacienților migrena se oprește.

  Riscul de a dezvolta migrenă este mai mare la persoanele ale căror părinți, în special mama, au suferit și de această boală. Un pacient cu o migrenă îi poate "recompensa" pe ea și pe copiii ei.

  De ce apare cefalee?

  Se crede că durerea de cap migrenă este asociată cu un spasm al vaselor capului, dar acest lucru nu este adevărat. Migrenoza, prin contrast, este cauzată de expansiunea vaselor mici situate în membranele creierului. Această expansiune apare ca răspuns la un semnal care provine de la capătul nervului trigeminal, care se află în vase. Finalizările secretă proteine ​​specifice - neuropeptide, care, interacționând cu receptorii vaselor de sânge, provoacă expansiunea lor (și nu se îngustează, după cum se crede!) Și inflamația. Aceste procese cauzează durere severă și pulsantă la migrene. Excizia de terminații nervoase apare atunci când expunerea la factorii de provocare a migrenei.

  Este durerea ta o migrenă?

  Diagnosticul migrenei se face, de obicei, pe baza conversației pacientului cu medicul, dar există criterii clare elaborate de Asociația Internațională a Durerilor de Cești. De asemenea, pentru a ajuta medicii și pacienții au elaborat chestionare speciale care pot ajuta la stabilirea diagnosticului corect.

  Unul din aceste chestionare este prezentat mai jos și conține doar 3 întrebări:

  1. Aveți dureri de cap în ultimele 3 luni însoțite de greață sau vărsături?

  2. Aveți dureri de cap în ultimele 3 luni însoțite de intoleranță la lumină și sunete?

  3. Ce durere de cap limita activitățile zilnice, lucrați sau studiați cel puțin o zi?

  Dacă ați răspuns "da" la cel puțin două întrebări, atunci cu o probabilitate de 93%, putem presupune că durerea de cap este o migrenă.

  Ce declanșează o confiscare?

  Factorii provocatori sau declanșatoarele se numesc stimulente care contribuie la declanșarea unui atac de migrenă. Pentru fiecare persoană sunt individuali. Pentru un pacient cu migrenă, este foarte util să păstrați un jurnal de atacuri în care el va înregistra motivele care le-au provocat. Un jurnal va spune pacientului și medicului ce factori ar trebui evitați pentru a preveni apariția convulsiilor.

  Factorii care provoacă migrenă pot fi împărțiți în mai multe grupuri:

  1. Factori emoționali și psihologici. Experientele emotionale, esecurile, anxietatea, anxietatea sunt cei mai frecventi provocatori ai unui atac. Mulți pacienți notează că un atac de migrenă se dezvoltă în timpul "relaxării după stres", când se termină experiențele. "Depresia" starea proastă (depresia) și creșterea anxietății duc adesea la o agravare a migrenei: atacurile apar mai des, devin mai prelungite, nu mai sunt îndepărtate de analgezice. Acesta este modul în care se dezvoltă migrenă cronică.

  2. Schimbarea ritmului vieții de zi cu zi. Lipsa somnului sau, dimpotrivă, somn excesiv, călătorii, schimbarea zonelor climatice, lucrul în afara programului poate provoca un atac de migrenă. Este foarte important să respectați modul regulat al zilei, să mergeți la culcare la momentul potrivit, iar în weekenduri și sărbători nu încercați să "dormiți suficient" pentru toată săptămâna. Adesea instigatorul atacului este foamea. Prin urmare, nu ar trebui să permitem pauze mari între mese. Mănâncă tot mai mult.

  3. Factori de mediu. Fluctuațiile presiunii și temperaturii atmosferice, căldura sau umezeala, soarele orbitor, zgomotul, umiditatea, mirosurile puternice, lumina strălucitoare și lumina intermitentă sunt factori care pot declanșa migrenă.

  4. Anumite tipuri de alimente. Produsele cu risc ridicat includ:

  • vin roșu și alte băuturi spirtoase colorate;
  • ciocolată (conține substanțe care acționează asupra vaselor (tiramină și feniletilamină);
  • brânzeturi;
  • câteva legume (ceapă, roșii, fasole), nuci, citrice, pâine de casă;
  • cofeina care contin bauturi;
  • aditivi alimentari (de exemplu, nitriții din carnea de produse semifinite; glutamatul conținut în produsele alimentare de tip fast-food);
  • îndulcitori artificiali (aspartam).

  Substanțele conținute în aceste produse acționează asupra vaselor de sânge ale capului și provoacă atacuri de migrenă. Cefaleea poate să apară nu imediat după utilizarea produsului, ci după câteva ore sau chiar zile. Este util să vă urmăriți și să faceți o listă de produse "suspectate". Eliminându-le din dietă timp de câteva săptămâni, puteți identifica și elimina "vinovatul", acest lucru reducând în mod semnificativ numărul de atacuri.

  5. Modificări hormonale. La femei, un atac de migrenă poate provoca menstruație, precum și a lua contraceptive. Migrena asociată cu menstruația apare de obicei la același ciclu: în mijlocul unui ciclu - datorită ovulației (eliberarea unui ovul din ovar), la începutul sau la sfârșitul ciclului. Cel mai adesea, convulsiile apar cu 2 zile înainte de menstruație și 3 zile după aceasta, ceea ce este asociat cu modificări hormonale în corpul unei femei. Uneori sunt însoțite de vărsături. Cu această formă de migrenă, un calendar de convulsii vă va ajuta să alegeți cel mai bun tratament: urmați convulsiile timp de 2 până la 3 luni și arătați acest calendar medicului dumneavoastră.

  Migrenă este o boală benignă. În afara crizelor, persoanele cu migrene tind să se simtă complet sănătoase. Atacul, deși destul de neplăcut, trece fără urmă și, de regulă, nu este periculos pentru viața și sănătatea pacientului. Astfel de complicații ale migrenei pot fi observate foarte rar, cum ar fi:

  • starea migrenă - o serie de atacuri severe, una după alta, de migrenă, cu vărsături repetate sau un atac foarte greu și prelungit;
  • Migraine infarct - dezvoltarea de accident vascular cerebral (accident vascular cerebral acut) pe fondul unui atac de migrena. Simptomele sale de obicei se diminuează în câteva săptămâni;
  • convulsivă convulsivă cauzată de migrenă.

  În aceste cazuri, este necesară asistența medicală de urgență. Cu toate acestea, unii pacienți se simt rău chiar și din cauza durerilor de cap: unii se tem să-și piardă colegii din cauza atacurilor migrenoase, alții simt că migrenă nu le permite să-și controleze complet viața. Toate acestea pot duce la dezvoltarea depresiei și / sau a anxietății crescute, care afectează de asemenea calitatea vieții. Cea mai obișnuită calitate a vieții pentru pacienți suferă de tulburări de migrenă concomitente, cum ar fi depresia, anxietatea crescută (până la atacurile de panică, așa-numitele atacuri de panică), durerea și tensiunea musculară în regiunea cervicală și occipitală, somnul sărac și bolile gastrointestinale.

  Dacă, pe lângă migrenă, aveți oricare dintre aceste manifestări, asigurați-vă că îi spuneți medicului despre acestea. Acest lucru îl va ajuta să găsească tratamentul potrivit.

  Migrarea prin migrenă are loc, de obicei, prin canalul de naștere. Decizia problemei de îngrijire obstetrică artificială (prin secțiunea cezariană) este determinată de prezența complicațiilor de migrenă, cum ar fi statutul de migrenă, atac de cord migrenos și convulsii convulsive cauzate de migrenă.

  Din păcate, pentru a vindeca o migrenă odată pentru totdeauna este imposibilă. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că la unele femei există o încetare a migrenei în timpul sarcinii, în special în a doua jumătate. Altfel, abordările medicale moderne nu numai că pot reduce semnificativ frecvența și intensitatea atacurilor, dar și îmbunătățesc starea pacienților dintre atacuri. Tratamentul adecvat al migrenei este o combinație de medicamente și metode non-medicamentoase. Trebuie remarcat faptul că un atac de migrenă nu numai că încalcă calitatea vieții unei femei însărcinate și care alăptează, ci contribuie și indirect la impactul negativ asupra copilului. Acest lucru se datorează, în mare parte, prezenței atașării în sine a unei dureri de cap intense, a diminuării starea de spirit, a greaței, a vărsăturilor la femei. În acest caz, pacientul se limitează la activitatea fizică, la mâncare etc.

  Medicamentele trebuie selectate de un medic. Alegerea medicatiei pentru un atac de migrena depinde de intensitatea durerii de cap si de cat durerea limiteaza activitatea zilnica. Dacă durerea nu limitează în mod semnificativ activitatea pacientului, atunci este recomandabilă utilizarea analgezicelor. Cel mai sigur analgezic este PARACETAMOL, care poate fi utilizat pe parcursul sarcinii. Analgezicele cum ar fi Naproxen, IBUPROFEN, Aspirin-MIGRAIN, ANALGIN pot fi utilizate cu prudență numai în al doilea trimestru de sarcină (multe dintre aceste medicamente sunt contraindicate în primul și al treilea trimestru de sarcină) și numai după consultarea cu medicul dumneavoastră. Astfel de medicamente cum ar fi SPASGAN, SPASMALGON și altele, la momentul atacului de migrenă, este imposibil de utilizat, deoarece componentele lor constitutive contribuie la dilatarea în continuare a vaselor de sânge și la ponderarea unui atac de migrenă. Dacă aveți nevoie de 3 sau mai multe pilule analgezice pe zi pentru a ușura durerea de cap, acest lucru ar trebui să servească drept semnal pentru a consulta un medic și a examina tratamentul.

  Cu toate acestea, pacienții care iau triptani ar trebui să fie conștienți de anumite limitări. Intervalul dintre administrarea unei doze repetate de triptani trebuie să fie de cel puțin 2 ore. Triptanul nu trebuie utilizat la pacienții cu boală coronariană (de exemplu, angina pectorală sau infarct miocardic), aritmii, hipertensiune arterială necontrolată și preeclampsie (o complicație a sarcinii, care poate crește tensiunea arterială). Acceptarea triptanilor poate fi însoțită de astfel de fenomene nedorite cum ar fi durerea și compresia în piept, bufeurile la nivelul feței, palpitațiile, tensiunea arterială ridicată, somnolența, amețeli. Aceste simptome trec rapid și nu sunt periculoase.

  Amintiți-vă: numirea medicamentelor și dozarea acestora - competența medicului dumneavoastră!

  Modificarea stilului de viață. Succesul tratamentului poate fi realizat numai dacă un stil de viață sănătos și excluderea factorilor provocatori, deci încercați:

  • timp suficient de somn (6-8 ore);
  • evitați suprasolicitarea emoțională și, mai des, relaxați-vă;
  • să organizeze în mod corespunzător munca în timpul zilei;
  • mâncați în mod regulat (în porții mici, de cel puțin 4 ori pe zi);
  • să nu fumeze și să abuzeze de cafea
  • evitați provocatorii de atac alimentar (vezi mai sus).

  Schimbarea comportamentului. Pentru relaxarea psihologică și ameliorarea stresului, exercițiile psihoterapeutice, auto-antrenamentul, acupunctura, aromoterapia, meditația și biofeedback-ul (atunci când un pacient învață să-și controleze independent starea și să prevină un atac de migrenă) sunt foarte utile. Metodele de tratament fizic care pot ameliora tensiunea în mușchii gâtului pot da un efect bun: relaxarea musculară, masajul zonei gâtului, terapia manuală, gimnastica, procedurile de apă. Cea mai mare eficiență a acestor metode se observă la pacienții cu migrenă cu tulburări de personalitate emoțională (depresie, anxietate, tendințe demonstrative și hipocondriale, stare de stres cronic).

  Astfel, cu un control constant asupra bolii și respectarea unei rutine zilnice rezonabile, o femeie care suferă de migrenă poate suporta sarcina fără agravarea semnificativă a stării ei.

  Nu orice durere de cap este o migrenă. Există o serie de simptome care necesită o examinare suplimentară aprofundată a unui pacient cu dureri de cap (tomografie computerizată, electroencefalografie etc.). Aceste așa-numite "steaguri roșii" includ:

  • nici o schimbare în partea cefaleei, adică apariția crizelor pe aceeași parte a capului;
  • o schimbare în natura obișnuită a durerii sau apariția bruscă a unui alt tip de durere;
  • apariția unei dureri de cap în afara crizelor după efort fizic, sufocare puternică, tuse sau activitate sexuală
  • creșterea neașteptată a obiceiului sau apariția de noi simptome care însoțesc atacul: greață, vărsături, febră, slăbiciune stabilă a membrelor sau disconfort în ele, tulburări vizuale, vorbire.

  Cum de a preveni un atac?

  Tratamentul preventiv este prescris dacă atacurile migrenoase sunt foarte severe, cu o frecvență de mai mult de 3 atacuri grele pe lună și o durată mai mare de 48 de ore, precum și în prezența unor astfel de tulburări legate de migrenă, cum ar fi depresia și anxietatea, durerea și tensiunea musculară a gâtului, tulburare. Ei folosesc medicamente de diferite grupuri, ale căror combinații sunt selectate individual pentru fiecare pacient (de exemplu, în prezența tulburărilor periculoase descrise mai sus, medicul poate prescrie antidepresive, anticonvulsivante).

  Durata tratamentului este de 2-3 luni.

  O nouă abordare a prevenirii atacurilor de migrenă este numirea medicamentelor antiepileptice, a căror eficacitate se explică prin mecanisme similare de dezvoltare a atacurilor și crizelor de migrenă. Aceste fonduri sunt de obicei prescrise pacienților cu o combinație de migrene cu dureri de cap zilnice sau aproape zilnice. Acestea sunt la fel de eficiente ca medicamentele utilizate în mod tradițional pentru prevenirea migrenei, sunt bine tolerate de către pacienți și, în general, îmbunătățesc calitatea vieții. Dintre aceste medicamente, este cel mai preferabil să utilizați TOPIRAMAT (TOPAMAX), care este prescris femeilor însărcinate cu prudență. Mamele care alăptează la momentul tratamentului cu TOPAMAX sunt recomandate să oprească alăptarea.

  Sursa foto: Shutterstock

  Cea mai obișnuită plângere cu care mamele viitoare merg la un neurolog este durerea de cap. Motivele acestei indispoziții în timpul sarcinii pot fi diferite. Ne vom concentra pe cele mai comune.

  Femeile gravide suferă adesea de dureri de cap, în special în primul trimestru de sarcină. Printre cauzele atacurilor frecvente de cefalee, experții numesc modificări hormonale în organism (progest.

  O nutriție adecvată este foarte importantă atunci când vine vorba de sarcină în contextul oricărei boli cronice. Ce fel de dieta vă poate prescrie medicul ca tratament.

  Comentarii despre articol

  Foarte des, migrenă este rezultatul deteriorării coloanei vertebrale și a legăturilor sale energetice. În acest caz, trebuie să restaurați această comunicare energetică, iar problema migrenei va trece de la sine. Ei bine, coloana vertebrală este linia principală a sistemului nostru energetic. În acest caz, nu numai restul coloanei vertebrale este restabilită, ci și funcționarea normală a întregului corp. Ca urmare, migrena va dispărea și multe alte probleme vor dispărea. Vindecătorii o fac foarte eficient.

  Eu scriu, poate cineva să ajute. suferit de o migrena lunga si grea cu greață, vărsături, distorsiuni de fețe și așa mai departe. Până am găsit medicamentul perfect pentru sumatriptan flumedf sub forma unui spray nazal. durerea se ameliorează deja timp de 5 minute. Am început să trăiesc. într-o sticlă de 40 de doze. Acesta este cel mai bun dintre toate lucrurile care sunt acum.

  Am crezut de mult timp ce se întâmplă cu durerea mea de cap. A trecut testul și a realizat că migrena. Voi face tratamentul.

  Vă mulțumesc foarte mult, după ce ați citit articolul, sunt sigur că am într-adevăr o migrenă și o voi trata

  Comentariul dvs.:

  Ești atrăgător?

  Citiți acum

  Interesant online

  Despre ce vorbește

  Comentarii recente

  parteneri

  © Site-ul oficial al revistei "9 luni"

  Certificatul de înregistrare a mass-media El număr FSot 03/10/2016. Autoritatea de înregistrare: Serviciul Federal pentru supravegherea comunicațiilor, tehnologiei informației și comunicațiilor de masă (Roskomnadzor).

  Toate materialele publicate pe site sunt proprietatea editorului. Retipărirea, utilizarea parțială sau completă a articolelor în surse deschise este interzisă fără permisiunea editorului. Opinia editorială poate să nu coincidă cu punctul de vedere al autorilor. Editorii nu sunt responsabili pentru conținutul materialelor publicate ca publicitate.