Serosometru postmenopauză: ce este, ar trebui să fie curățat?

Climacteriu

Una dintre patologiile comune care depășesc o femeie în postmenopauză este un serosometru - potrivit statisticilor, 4 din 10 femei recunosc acest fenomen neplăcut și este asociată cu schimbări ireversibile care au apărut în corpul feminin în timpul menopauzei. Dacă serosometria nu este diagnosticată într-un stadiu incipient și femeia nu caută un tratament în timp util, disfuncția poate duce la consecințe dezastruoase. Ce este un serosometru, ce cauze provoacă apariția acestuia și ce metode de terapie oferă medicina modernă?

Dezamăgirea diagnosticului sau lipsa de îngrijorare?

Serozometru - ce este? Dacă se face acest diagnostic, acumularea de exces de lichid se găsește în cavitatea uterină. Serosometria uterină este un fenomen care se observă atât la femeile mai în vârstă după 60 de ani, cât și la o vârstă mai înaintată. Dacă debitul de lichid prin canalul cervical este încetinit sau perturbat, atunci masele libere libere rămân în interior și se acumulează treptat.

Medicul seros este produs de endometrul care acoperă uterul din interior. Pentru femeile care nu au intrat încă în ultima fază a menopauzei, acestea sunt amestecate cu secreții menstruale sau vaginale și se găsesc în mod natural. În cursul normal al menopauzei, ca urmare a faptului că femeia își pierde capacitatea de a purta copii, endometrul devine mai subțire până la maximum - în mod normal până la 5 mm - și oprește eliberarea fluidului.

Dacă grosimea endometrului în postmenopauză este mai mare de 7 mm, aceasta indică un proces advers. Producția de lichid este crescută, se acumulează în cavitatea uterină și duce la o creștere semnificativă a corpului. Datorită serosometrelor, uterul mărit pune presiune asupra țesuturilor înconjurătoare, provocând disconfort, durere și tulburări în funcționarea sistemelor vitale ale organismului.

Este important! Serozometrul are codul pentru ICD-10 nr. 85.8 și 85.9. Acesta aparține grupului de boli ale uterului, care pot indica indirect dezvoltarea tumorilor maligne.

Cauzele fiziologice ale patologiei

Perioada climacteristică pregătește o mulțime de surprize neplăcute pentru un corp feminin îmbătrânit. Acestea sunt de obicei asociate cu o furtună de hormoni care afectează negativ funcționarea organelor sferei genitale. În primul rând, suplimentele uterului și ale corpului suferă, deoarece funcționarea lor sănătoasă este legată în mod inextricabil de un fond stabil de hormoni.

Dacă un serosimetru este diagnosticat la femeile aflate în postmenopauză, pacientul este preocupat de ceea ce este. Așa numita acumulare de mase lichide, adesea cu o componentă sanguină. Cel mai adesea este cauzată de o încălcare a capacității de trecere a canalului cervical. Lipsa de estrogen conduce la atrofie tisulară, iar deschiderea literalmente devine supraaglomerată cu epiteliu.

Serosometrul din postmenopauza naturală se dezvoltă în fundal:

 • dezechilibru hormonal;
 • diagnosticul de chiuretaj;
 • prolaps sau modificări ale conturului uterului;
 • endometrioza;
 • inflamații și infecții la nivelul organelor genitale;
 • prezența formărilor tumorale;
 • complicații după infecțiile virale ale sistemului urinar.

În stadiile inițiale ale seroasometrului menopauzal uterul este adesea o consecință a unui avort complex sau a unei sarcini ectopice.

simptomatologia

Destul de des, un serosometru mic din uter rămâne neobservat de către pacient și este diagnosticat doar ca rezultat al cercetării în timpul unei vizite planificate la ginecolog. Femeile care nu consideră că este necesar să se supună examinărilor regulate înainte și în special după vârsta de 60 de ani caută de obicei ajutor numai atunci când apar simptome care indică apariția unei afecțiuni patologice:

 • durere la nivelul spatelui și abdomenului;
 • o descărcare gravă de galben sau gri, adesea cu o cantitate mică de sânge roșu;
 • prezența disconfortului în zona organelor intime în timpul oricărei mișcări, amplificată în timpul apropierii.

Dacă serosometrul din postmenopauză după 50-55 de ani a dobândit un caracter inflamator, se manifestă un simptom puțin diferit:

 • urinare frecventă, cu durere;
 • slăbiciune generală;
 • oboseala inexplicabilă;
 • hipertermie;
 • o descărcare groasă cu un amestec de sânge care a dobândit o culoare galbenă verde sau profundă și expune un miros neplăcut;
 • durerea este mai pronunțată.

Serozometrul necesită un tratament urgent. După ce au fost găsite primele semne ale unei maladii ginecologice, merită efectuată o vizită neprogramată în cabinetul unui specialist în domeniul sănătății feminine.

Provocarea factorilor

Serosimetrul în ginecologie la femeile în vârstă nu este întotdeauna îndeplinit. Pe lângă motivele fiziologice, factorii care sunt independenți de organism joacă un rol important în dezvoltarea patologiei. Medicii spun că uterul cu serosomi de amenințare crește semnificativ dacă:

 • există dependență de alcool și alte obiceiuri proaste, de exemplu, fumatul - chiar și 1 țigară pe zi este periculos;
 • viața sexuală promiscuă a fost realizată cu o schimbare constantă de parteneri;
 • numeroase intervenții abortive au fost amânate;
 • au existat intervenții chirurgicale asupra organelor reproducătoare;
 • preparatele hormonale au fost utilizate mult timp fără consultarea prealabilă cu medicul - aceasta amenință cu dezvoltarea rapidă a serozocervixului în perioada postmenopauzală.

Un serometru pentru menopauză este periculos. Dacă patologia nu este diagnosticată în timp util și tratamentul adecvat nu este selectat, există cazuri frecvente de procese oncologice care sunt dificil de suportat la vârsta înaintată și în cele mai multe cazuri se termină cu moartea.

diagnosticare

Diagnosticul serozimetrului poate fi efectuat numai după o examinare completă. Conform primelor semne, această patologie este adesea confundată cu alte boli ginecologice, prin urmare, este important să se efectueze manipulări preliminare de diagnostic pentru a recunoaște boala. Lista activităților este determinată de medicul care a luat pacientul sub control.

CITITORI RECOMMENDE!

"Am fost sfătuit de către ginecolog să iau căi de atac naturale. Ei au ales climastyle - mi-a ajutat cu mareele. atunci energia internă a reapărut și chiar am vrut să am relații sexuale cu soțul meu din nou, dar a fost fără nici o dorință deosebită ".

O femeie poate fi oferită următoarele metode de diagnostic pentru serosometre.

 1. Analiza generală a urinei și a sângelui.
 2. Examinarea pe scaunul ginecologic, în timpul căreia materialul este luat pentru examinarea oncocitologică.
 3. Dacă suspectați oncologia, o femeie este oferită să efectueze o scanare CT sau IRM a organelor interne - o imagine tridimensională vă permite să vedeți toate schimbările.
 4. Ecografia este numită cea mai informativă metodă de diagnosticare. Ambele ultrasunete transabdominale și transvaginale pot fi efectuate pentru a evalua permeabilitatea canalului cervical, pentru a măsura grosimea țesutului endometrial și pentru a vedea noi creșteri, noduri miomatoase și alte anomalii ale cavității uterine.
 5. Răzuire, în timpul căreia medicul ia o bucată de endometru pentru examinare citologică și histologică.
 6. În cazul recurenței patologiei, se prezintă pacienților o biopsie de aspirație endometrială.

Tratamentul serosometriei la vârstnici

În perioada menopauzei, corpul feminin suferă multe schimbări. Dezechilibrul hormonal la vârste înaintate duce la întreruperea aproape a tuturor sistemelor corporale, dar, în special, în mod neașteptat, afectează funcțiile genitalelor. Serosometrul postmenopauză este norma, observat la aproape 70% dintre femei și într-o stare liniștită nu reprezintă o amenințare la adresa vieții. Numai după ce o infecție a fost adăugată sau se suspectează că se formează o substanță oncologică, sunt posibile complicații periculoase pentru sănătate. Dacă un serozimetru a apărut în postmenopauză, este necesar să se curețe sau puteți să faceți cu alte metode de tratament?

Medicina populara

Dacă este diagnosticată, dar femeia nu are dureri și alte simptome pronunțate, terapia prin normalizarea fondului hormonal prin metode populare poate fi tolerată. Medicamentul din plante se practică de obicei - tratamente pe bază de plante. Din ele se pregătesc perfuzii sau decoctări. Combinațiile dintre următoarele plante medicinale și produse pe bază de plante s-au dovedit a fi deosebit de eficiente:

 • unt și suc de aloe - amestecat într-un raport de 1: 1 și să ia 100 de grame pe zi;
 • muștar, ienupăr, frunze de varză - un decoct de la ele este folosit pentru băi calde de ședere;
 • struguri de stejar, mlaștină, mușețel, argint - se efectuează o perfuzie caldă cu seringi.

Fiți atenți! Conform recenziilor, tratamentul cu serosometre în rețetele de medicamente alternative în postmenopauză oferă rezultate bune. Cu toate acestea, înainte de a utiliza remedii folclorice, trebuie să obțineți permisiunea unui medic.

Terapia de droguri

În cazuri mai complexe, când nu a fost posibilă stoparea acumulării de lichid în stadiul inițial, se recurge la tratamentul cu medicamente și procedurile de fizioterapie. Medicamentul prescris, de obicei, cu acțiune antiinflamatorie și resorbantă, precum și prin mijloace care normalizează circulația sângelui în zona afectată. Când se alătura procesului inflamator, medicul prescrie antibiotice. Faza de recuperare a terapiei implică utilizarea supozitoarelor vaginale cu hormoni, acțiunea cărora vizează regenerarea țesuturilor și normalizarea microflorei.

Dacă o intervenție conservatoare nu a produs rezultate, pacientul este prezentat chirurgical. În funcție de imaginea clinică, se efectuează histeroscopie sau chiuretaj. Materialul rezultat este supus testelor de laborator pentru a obține date despre posibilele stări patologice ale uterului.

Ce este un serosometru în postmenopauză. Simptome și tratament

Până când postmenopauza în corpul unei femei se încheie cu ajustarea hormonală. O scădere a nivelului hormonilor sexuali afectează starea mucoasei uterine. Actualizarea lunară a endometrului și curățarea cavității sale din fluidele fiziologice sunt oprite. Congestia provoacă simptome neplăcute. Astfel de afecțiuni nu însoțesc neapărat menopauza. Există factori care provoacă apariția lor. În fiecare caz, dacă există semne de abateri, alegerea metodei de tratament este individuală.

Ce este serosometrul cum apare

Serozometra este o colecție de lichid seros în uter. Între țesutul muscular al uterului și endometru se află așa numita membrană seroasă (un film de țesut conjunctiv), permeată cu o varietate de capilare. Prin pereții acestor vase mai mici, se scurge o plasmă transparentă din sânge galben. Acesta este lichidul seros. Dacă o femeie are cicatrici pe col uterin sau alte defecte care împiedică îndepărtarea lichidului din cavitate, atunci se acumulează și stagnează.

Obstacole la îndepărtarea conținutului acumulat al uterului pot să apară ca urmare a bolilor ginecologice transferate anterior, a operațiilor asupra uterului, formării de fibroame, a tumorilor maligne. Consecințele unor astfel de procese pot fi atrofia mucoaselor, îngustarea sau fuziunea țesutului canalului cervical.

Într-un caz mai complicat, fluidul se acumulează și în canalul cervical. Există așa-numitul serozocervix.

Factorii care contribuie la apariția serozometrelor

Multe femei se confruntă cu boli ale organelor genitale sau traumatismul lor în timpul nașterii și curățării, dar nu apar toate serosometrele. Nu este o boală caracteristică perioadei postmenopauzale, ea poate apărea și la tineri.

De exemplu, efectul asupra corpului de alcool sau nicotină, precum și tulburările hormonale, ca rezultat al utilizării pe termen lung a contraceptivelor hormonale în premenopauză, poate contribui la apariția stagnării fluidelor seroase.

Factorii care cresc riscul serosometrilor la postmenopauză sunt:

 1. Scăderea activității fizice, cauzând afectarea aprovizionării cu sânge a organelor. Modificările legate de vârstă duc la subțierea vaselor de sânge, apariția unor zone de expansiune și contracție. Fluxul de sânge încetinește, presiunea pe pereții vaselor de sânge crește, iar permeabilitatea acestora crește.
 2. Tulburări metabolice, malnutriție. Cu abuzul de alimente grase din vasele de colesterol este depus. Organismul depune mult efort pentru procesarea alimentelor bogate în grăsimi, mărind sarcina vaselor.
 3. Viroză uscată. Acesta este unul dintre semnele cele mai caracteristice ale menopauzei. Diluarea membranei mucoase a vaginului duce la apariția microfracturilor, motiv pentru care apare cu ușurință afecțiuni inflamatorii. A încălcat compoziția microflorei naturale. Infecția poate intra ușor în uter. Aceasta duce la o modificare a structurii țesuturilor cervixului și a cavității uterine. Dusul doar agravează situația, crescând uscarea.
 4. Tratamentul cu medicamente hormonale pentru ameliorarea manifestărilor menopauzei.
 5. Formarea de polipi, chisturi, fibroame, endometrioza, care încalcă structura suprafeței uterului.

Semne și simptome de serosometre

La etapa inițială, serosometrul în boala postmenopauză poate fi detectat numai prin ultrasunete, deoarece simptomele care apar nu sunt doar caracteristice acestei boli ginecologice. Femeile merg de obicei la un medic, observând că burta lor a început să crească, ca în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează faptului că lichidul acumulator se întinde pe uter, mărind volumul acestuia.

Următoarele simptome de serosometre apar:

 • trăgând dureri în abdomenul inferior;
 • abundent lichid vaginale de descărcare de gestiune galben-gri;
 • creșterea periodică a temperaturii corporale;
 • durerea și dificultatea de urinare (datorită presiunii asupra creșterii dimensiunii uterului);
 • durere în timpul actului sexual.

Abdomenul unei femei poate ajunge la fel de mare ca și ultimele luni de sarcină.

Video: Utilizarea ultrasunetelor în ginecologie

Serosometre de diagnosticare

Adesea, acumularea de lichid în uter se găsește într-o femeie în timpul unei examinări preventive efectuate de un ginecolog. Cea mai ilustrativă și bine cunoscută metodă de examinare a organelor pelvine este ultrasunetele. Ecranul arată clar zona fluidului, precum și zonele de inflamație, contracție, deteriorarea membranei mucoase. Aici găsiți polipi, cavități cistice în colul uterin, modificări ale tuburilor uterine, miomi. Prin această metodă se determină cât de mare este mărimea uterului în comparație cu cea normală.

Se efectuează un frotiu vaginal și cervical pentru examinarea conținutului sub microscop și măsurarea acidității mediului. O scădere a acidității sugerează că bacteriile dăunătoare au intrat în organism care ar putea provoca inflamația în cavitate sau colul uterin. Sub microscop, un frotiu poate vedea ce tip de bacterii sunt prezente.

Pentru a determina cauza serozomilor, compoziția hormonală a sângelui este examinată în mod necesar pentru a afla cu ce medicamente puteți restabili echilibrul hormonal. Un test general de sânge și urină se face pentru a detecta prezența proceselor inflamatorii în organele sistemului urogenital.

Un test de sânge pentru markerii tumorali. În acest fel, sunt detectate celule atipice (amplificate, cu nuclee duble) și celule maligne. Această analiză vă permite să confirmați sau, dimpotrivă, să respingeți natura canceroasă a formării de serosometre în uter.

În unele cazuri, o puncție a forniței vaginale posterioare se face pentru a lua celulele endometriale și lichide din uter. Această metodă de examinare este utilizată în cazurile de hipoplazie suspectată (creștere) a endometrului și alte patologii din uter.

Video: Cum este puncția fornixului vaginal posterior

Tratamentul serosomiei uterine

Este folosit ca metodă conservatoare (medicală) de tratament și chirurgical.

Tratamentul conservator al serosometrelor

Dacă se constată că lichidul se acumulează doar în cavitatea uterină, nu există nici o înfundare a canalului cervical și stagnarea fluidului în el, apoi în perioada postmenopauzală se utilizează medicamente pentru a elimina serosometrele.

Dacă se constată un serozimetru la o femeie în perioada menopauzei, iar uterul este nesemnificativ, medicul se concentrează asupra stării pacientului. În absența simptomelor sale dureroase, nu sunt necesare medicamente speciale. O femeie trebuie să viziteze periodic un medic pentru a controla procesul. Este prescris numai agenți cum ar fi fibri (antiinflamator și analgezic), detralex (îmbunătățește circulația sângelui și starea venei). Aloe vera extract este, de asemenea, utilizat (ca o injecție), care are un efect tonic, antiseptic. De asemenea, crește rezistența membranelor mucoase, accelerează procesele de vindecare, reparația celulară.

Atunci când alegeți un medicament, se iau în considerare vârsta și starea generală a pacientului. Persoanele vârstnice sunt prescrise medicamente care pot crește tensiunea arterială. Se ia în considerare starea inimii, a tractului gastro-intestinal și a rinichilor. Contraindicațiile privind utilizarea anumitor medicamente sunt alergice la componentele care le compun.

Ca regulă, pacienților vârstnici li se alocă vitamine din grupurile B și C. Se utilizează metodele de fizioterapie - electroforeză, magnetoforă, laser phoresis. Dacă o femeie cu un serosometru are descărcare purulentă, aceasta indică prezența unui proces inflamator în uter. Ea este prescrisă cu antibiotice. Sunt utilizate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (indometacin, diclofenac, naproxen). Ele sunt aplicate sub formă de lumânări.

Tratamentul chirurgical al serosometrelor

Aceasta este principala metodă de eliminare a cantităților mari de lichid care s-au acumulat în uter, tuburi și canalul cervical, când o femeie are o durere constantă în abdomen, înapoi. Motivul cel mai probabil pentru aceasta este obstrucția canalului cervical, fuziunea acestuia. Ultrasonografia măsoară grosimea endometrului pentru a evalua gradul de creștere.

Fluidul trebuie eliberat, expandându-se artificial canalul cervical. În acest scop, se face bougienaj, adică disecția cicatricilor formate la locul îmbinării țesuturilor. După aceasta se efectuează chiuretajul uterului și examenul hysteroscopic al conținutului eliminat. Adesea, cauza formării unei astfel de stagnări a fluidului este o tumoare malignă în uter.

Atenție: Nu trebuie să uităm că acumularea de lichid în uter nu este o boală independentă, ci un simptom al unei alte patologii grave. Este necesar să o eliminăm în timp, fără a aștepta complicații.

După îndepărtarea fluidului, se tratează bolile care provoacă obstrucția canalului cu ajutorul agenților antibacterieni, antiinflamatori și hormonali.

Remedii populare

La vârsta înaintată, dacă starea femeii nu este gravă, dacă medicul nu se supără, puteți folosi rețetele pe care le oferă medicina tradițională pentru tratamentul serosometrelor.

Se recomandă folosirea unei băi de 15 minute cu muștar (1 lingură de muștar uscat se adaugă la o baie completă de apă fierbinte) sau extract de ienupăr (100 g de fructe și tulpini sunt pre-fierte cu apă clocotită și perfuzate timp de 4 ore, apoi infuzia este turnată într-o baie plină). Aceasta contribuie la o mai bună îndepărtare a fluidului din uter.

Este util să beți compot sau suc de viburnum, suc de țelină. Ca agent antiinflamator, folosiți semințe aburite de psyllium (1 lingură de două ori pe zi).

Se aplică tinctura de acacia. 10 g de flori insistă în vodcă timp de 2 săptămâni. Se diluează 20 de picături de tinctură cu apă și se bea 1 dată pe zi. Serozometrul rezolvă repede.

Serozometru (lichid în uter): ceea ce este periculos și dacă este întotdeauna necesară răzuirea

Un serosometru este o colecție de lichid în uter. Nu este o boală, ci o stare sau un simptom funcțional. Este caracteristic femeilor în postmenopauză, dar poate să apară la tineri și încă menstruali.

Un serosometru nu implică întotdeauna chiuretajul ulterior al uterului. Poate fi necesar doar tratament simptomatic (de exemplu, antiinflamator) sau observație. Uneori serozimetrul este un semn indirect al unei patologii maligne în uter. Acest lucru se datorează atenției cuvenite procesului. Codul ICD-10 pentru serosometre este N85.9 sau N85.8. Patologia este inclusă în grupul de boli ale uterului.

Cauzele condiției

Endometrul este un țesut funcțional activ. Concentrează vase mici, celule care produc secreție glandulară și seroasă. În mod normal, acest lichid iese din uter independent, amestecat cu secreții vaginale sau menstruale. Acesta este modul în care endometrul este reînnoit și protejat de inflamație și deteriorare.

Cel mai adesea serosomul apare în postmenopauză din cauza încălcării permeabilității canalului cervical. Odată cu vârsta și deficitul de estrogen în creștere, țesuturile organelor genitale sunt rearanjate - atrofiază. Canalul de col uterin literal "îngroșat", plus o obstrucție poate fi creată datorită prolapsului uterului și modificărilor în anatomie. Secretul din uter nu iese, se acumulează de luni de zile, uneori de ani de zile.

De asemenea, serozimetrul poate fi format în următoarele condiții, nu numai la femeile aflate în menopauză.

 • Atrezia canalului cervical. Constricția sau fuziunea completă pot fi cauzate nu numai de atrofia datorată deficienței estrogenice, ci și de anomalii, leziuni, cervicită - inflamație a colului uterin.
 • Tumorile cervixului și ale corpului uterului. Îndepărtarea lichidului seros poate fi deranjată datorită formării tumorilor în țesuturile uterului sau colului uterin - polipi ai canalului cervical, miomi submucoși, tumori maligne la nivelul osului intern și endometrului. Toate acestea conduc la serosometrie.
 • Alte încălcări. Synechiae în spațiul uterin pot inhiba fluxul de secreție. Ele se formează după ce au suferit procese inflamatorii, chiuretaj diagnostic, avort, histeroscopie.
 • Hipersecreția fluidului seros. Apare pe fundalul hiperplaziei endometriale, endometriozei, endometritei, polipilor, adenocarcinomului uterin. Fluidele pot proveni din tuburile uterine - cu sarcină ectopică, adnexită, tumori în anexe.

Există, de asemenea, cauze indirecte care provoacă dezvoltarea serozometrelor.

 • Comportament frivol. Sexul nediscriminatoriu, neglijarea contracepției, fumatul și abuzul de băuturi tari diminuează sistemul imunitar și sistemul endocrin, ceea ce duce la patologii similare.
 • Hormoni incorect. Cauzează disfuncție menstruală, care poate contribui la încălcarea fluxului de lichid seros.
 • Activitate scăzută. Un stil de viață sedentar duce la stagnarea sângelui în organele pelvine și transpirația mai multă plasmă din țesutul endometrial în cavitate.

Un serosometru poate apărea la femei după nașterea naturală și cezariană, mai des în timpul alăptării din cauza absenței menstruației. De asemenea, boala este diagnosticată după avort în stadiile incipiente, chiuretaj diagnostic. Cu toate acestea, în acest caz, trebuie să fie excluse rămășițele membranelor fetale, hematometrul (acumularea de sânge în cavitate), polipii placentari.

Manifestări ale serosometrelor

Serozomul, în majoritatea cazurilor, nu prezintă simptome clinice semnificative, adesea o descoperire aleatorie pe o ecografie pelvină planificată. Pe măsură ce crește cantitatea de lichid, crește presiunea în uter, ceea ce provoacă dureri în cavitatea abdomenului inferior.

Serosometrul progresiv poate fi simțit prin următoarele caracteristici:

 • durere - trăgând caracterul în abdomenul inferior radiind în regiunea lombară;
 • descărcare - transparentă, galbenă sau gri, uneori cu dungi de sânge, agravate după intimitate;
 • disconfort - doar în abdomen sau în timpul actului sexual.

Cu natura inflamatorie a serosometrelor, poate apărea urinare frecventă, creșterea periodică a temperaturii corporale, stare generală de rău și oboseală crescută. Durerile devin mai pronunțate, descărcarea devine groasă, verde sau galbenă și însoțită de un miros neplăcut.

Inspectarea în caz de suspiciune

Dacă se suspectează un serozimetru sau se monitorizează după tratament, se efectuează următoarele proceduri de diagnostic (lista este determinată de medic).

 • Examinarea de către un ginecolog. Vă permite să identificați formările patologice din pelvis, natura deversării, prezența / absența durerii. Se colectează un material pentru examinarea oncocitologică a colului uterin.
 • Ecograful pelvisului. Acesta este cel mai accesibil și informativ studiu. Ecografia transabdominală poate detecta modificări ale formei și anomaliilor uterului, poate evalua permeabilitatea canalului cervical, poate diagnostica modificările hiperplaziei endometriale, tumorile, ganglionii miomatoși și patologia tuburilor uterine, ovarele. Examenul transvaginal completează și vizualizează imaginea cu mai multe detalii. Doppler color în timpul ultrasunetelor poate detecta fluxul sanguin anormal în uter, ceea ce reprezintă un semn al formării tumorilor. Normal M-ECHO (dimensiunea lățimii uterului) la femeile aflate în menopauză nu trebuie să depășească 4-5 mm.
 • RMN și CT ale bazinului. Un examen tomografic vă permite să recreați o imagine tridimensională a organelor genitale feminine, să examinați mai atent procesele și să identificați schimbările. Cel mai adesea se desfășoară cu procese oncologice suspectate.
 • Endometrial biopsie de aspirație. Aportul stratului funcțional al endometrului permite investigarea stării sale folosind diagnosticul histologic și citologic. Se efectuează monitorizarea tratamentului serosometrelor, în cazul imposibilității efectuării chiuretajului diagnostic, în cazul reapariției patologiei.

În plus, este necesar să se efectueze teste sanguine generale, teste de urină, cercetare biochimică. Acestea oferă informații despre sănătatea generală a unei femei. Cercetarea markerilor tumorali ajută la eliminarea prezenței proceselor oncologice.

terapie

Natura terapiei pentru eliminarea acestei patologii depinde de dimensiunea formării lichidului, de rata de acumulare și de cauza încălcării. Serozomia de tratament vizează îmbunătățirea fluxului de lichid seros și reducerea formării acestuia.

În absența inflamației

La femeile aflate în perioada menopauzei și vârstei de reproducere, în absența unui proces inflamator și a unei mici cantități de lichid (expansiunea uterului la 5 mm), puteți face fără nici o operație. recomandat:

 • control - ultrasunete pelvine o dată la 6-12 luni;
 • medicamente - care vizează îmbunătățirea circulației sanguine în uter, creșterea tonusului vascular și regenerarea epiteliului ("Detralex", "Dioflan", "Avenue");
 • vitaminele - grupa B și acidul ascorbic.

Răzuire și histeroscopie

La stabilirea eterogenității conținutului uterului (semne ecou
polipi, tumori, sinechiae, resturi de ovule) se recomandă diagnosticul de chiuretaj sau histeroscopie.

Ultima metodă este preferabilă, mai ales atunci când serosometrul recurent, datorită conținutului mai mare de informație și a siguranței. În timpul chiuretajului sau histeroscopiei, se efectuează un bougienaj (dilatarea) a canalului cervical, iar în prezența miomului submucos, miomectomie. Dacă se confirmă tumorile de cancer, tratamentul se efectuează în conformitate cu patologia identificată.

În prezența inflamației

Dacă există semne ale unui proces inflamator, următoarele medicamente sunt prescrise suplimentar:

 • antibiotice - luând în considerare, în mod ideal, sensibilitatea florei sau un spectru larg de acțiune detectat în vagin și colul uterin;
 • Grupul AINS - Diclofenac, Indometacin, Ibuprofen sub formă de supozitoare rectale sau comprimate orale;
 • antivirală - în prezența unei infecții virale, "Viferon", "Kipferon", "Ruferon";
 • eubiotice - pentru normalizarea microflorei vaginale, "Narine", "Atsilakt", "Ginoflor";
 • imunostimulante - Livel, Amiksin IC;
 • agenți cu estradiol - pentru acțiune locală la femeile aflate în menopauză, de exemplu, "Ovestin".

Rețete folclorice auxiliare

Tratamentul cu medicamente folozice serozomerice se efectuează cel mai bine sub supravegherea unui medic după excluderea bolilor grave. Puteți utiliza următoarele rețete.

 • Varza. Ar trebui să ia cinci sau șase frunze de varză, se toarnă peste apa fiartă, se toarnă un litru de lapte și se aduce la fierbere. Strain. Se toarnă în bazin și ține brațele.
 • Muștar. Turnați 5 g de pudră de muștar într-un castron cu apă fierbinte. Se amestecă. Folosit pentru băi sedentare.
 • Juniper. Se taie 100 g de ienupăr, se adaugă 5 litri de apă clocotită și se aduce la fierbere. Lăsați să stea câteva ore, apoi se diluează cu apă caldă pentru o baie de ședere.
 • Borovaya uter. 10 g de iarbă se toarnă 200 ml de apă, se aduce la fierbere, se lasă să se fierbe timp de două până la trei ore. Pentru a accepta în interiorul lingoului de masă de două sau trei ori pe zi.

Întreruperea fluxului de lichid seros din cavitatea uterină se dezvoltă cel mai adesea din cauza dezechilibrului hormonal și este o stare funcțională, nu o boală. Femeile de vârstă climacterică sunt expuse riscului dezvoltării patologiei. Tratamentul serosometrelor implică în majoritatea cazurilor chiuretajul uterului, urmat de un control cu ​​ultrasunete la fiecare șase luni sau un an.

Serozometra

Serozometru - acumularea de lichid seros în cavitatea uterină datorată prezenței unor obstacole mecanice în calea ieșirii sale în vagin sau secreție crescută. În stadiile inițiale nu este manifestată clinic și este detectată întâmplător în timpul unui examen ginecologic. Odată cu acumularea de volume mari de lichid, pacientul este îngrijorat de durerea plictisitoare în zona suprapubică, urinarea frecventă, constipația și alte disfuncții ale organelor pelvine. Pentru diagnosticul prin examinări bimanuale, ultrasunete, endoscopice, tomografice, citologice și microbiologice. Tratamentul are ca scop eliminarea bolii care a provocat serosometrul.

Serozometra

Acumularea de lichid seros în uter este o manifestare nespecifică a unui număr de boli, însoțită de o secreție crescută sau o încălcare a exodului de exudat în vagin. Un serosometru apare adesea în timpul postmenopauzei pe fundalul proceselor involutive în organele genitale feminine și în timpul ultrasunetelor ginecologice este diagnosticat la 40% dintre pacienții din acest grup. În același timp, o astfel de încălcare este cel mai frecvent detectată la femeile cu o menopauză de 15 până la 25 de ani. Apariția fluidului intrauterin la pacienții de vârstă reproductivă, de regulă, are alte motive decât serosimetria la femeile aflate în postmenopauză și necesită un diagnostic diferențial rapid.

Cauzele serosometrelor

Acumularea de lichid seros în cavitatea uterină poate fi cauzată de afectarea mecanică a permeabilității tractului de scurgere în vagin sau de creșterea secreției pe fondul resorbției și eliminării inadecvate. Principalele cauze ale insolvenței organice sunt:

 • Strângerea sau fuziunea (atrezia) canalului cervical. Observată cu atrofie tisulară datorată scăderii nivelului hormonilor sexuali feminini la postmenopauză. În plus, o încălcare a permeabilității canalului cervical poate apărea pe fundalul anomaliilor organelor genitale feminine, cervicita.
 • Formarea tumorii. Evacuarea fluidului poate interfera cu polipii din canalul cervical, cu multiple noduli micomatoși mici, cu un singur miom mare sau cu o tumoare malignă în zona isthmusului și a faringelui uterin intern.
 • Stricturi ale canalului cervical, cavitatea uterină. Astfel de încălcări se pot forma după inflamații nespecifice și specifice, avorturi amânate, chiuretaj diagnostic și alte proceduri invazive efectuate în ginecologie.

Excesul de secreție a exsudatului de către endometru sau eliberarea acestuia din tuburile uterine duce, de asemenea, la apariția serozometrelor. Hyperproducția fluidului seros se observă în condiții patologice cum ar fi:

 • Procesele inflamatorii și neinflamatorii în endometru. În primul rând, vorbim despre endometrita, endometrioza, polipii sau adenocarcinomul uterului, hiperplazia mucoasei în disfuncția hormonală.
 • Patologia ectopică. Fluidul din uter poate curge din exterior - de obicei din tuburile uterine (cu adnexită, sarcină ectopică, tumori adnexale).

Un rol important în formarea serosometrelor îl joacă factorii care reduc imunitatea locală sau generală, provoacă perturbări hormonale și îmbătrânirea prematură a sistemului reproducător. Cele mai importante sunt:

 • Bad obiceiuri și dependențe. Fumatul și abuzul de alcool, viața sexuală promiscuoasă afectează în mod negativ atât sistemul imunitar, cât și sistemul endocrin, cauzându-le să se epuizeze.
 • Tulburări menstruale și medicamente hormonale nesistematice. Deoarece conținutul insuficient sau excesiv de hormoni sexuali feminini afectează direct starea endometrului și a colului uterin, dezechilibrul endocrin poate determina o formare crescută a fluidului seros și încălcări ale fluxului său.

Factorii de risc suplimentari pentru serosometre sunt un stil de viață sedentar, o alimentație necorespunzătoare cu utilizarea de alimente grase și alte alimente care agravează tulburările metabolice.

patogenia

În prezența schimbărilor organice în canalul cervical, uter și apendice, lichidul seros produs de endometru sau provenind din alte părți ale sistemului reproducător feminin se acumulează treptat în cavitatea uterină. Ulterior, după cum se acumulează exudatul neinflamator sau inflamator, uterul crește în mărime și începe să preseze organele adiacente ale pelvisului mic - vezica urinară, rectul, vasele adiacente și nervii. În cazuri avansate, aderarea la serosometrul procesului infecțios poate duce la boli inflamatorii acute și la acumularea de conținuturi purulente - pyometra.

Simptome serosometre

În stadiile inițiale, prezența lichidului seros în uter nu se manifestă clinic și în majoritatea cazurilor devine o constatare accidentală cu o ecografie ginecologică planificată. Dacă serosimetrul este combinat cu o creștere a uterului, pacientul este deranjat de dureri dureroase sau dureroase în zona suprapubică, uneori urinarea este frecventă, senzația de presiune asupra vezicii urinare sau rectului, constipație sau, în schimb, o urgență mai frecventă de a se defeca. Durerea poate crește în timpul actului sexual sau cu efort fizic considerabil.

În timp ce menținerea permeabilității canalului cervical, o femeie observă de obicei o creștere a cantității de descărcare vaginală. Deseori au o textura apoasa, au aspect transparent sau gri deschis. Atunci când procesele inflamatorii purulente se alătură serosometrului, natura descărcărilor se schimbă: ele devin mai groase, galben-verde, cu un miros neplăcut. În același timp, creșterea durerii, creșterea temperaturii, tulburări generale de rău, slăbiciune, oboseală, oboseală, amețeli.

complicații

Cea mai formidabilă complicație a serosometrelor este adăugarea procesului inflamator cu supurație, pronunțarea manifestărilor locale și generale ale intoxicației și o leziune infecțioasă a altor organe ale tractului genital feminin. Presiunea uterului lărgit conduce la disfuncții ale organelor pelvine, precum și la întreruperea fluxului sanguin de la nivelul extremităților inferioare cu formarea edemului. În plus, deoarece serosometrul nu este o boală, ci o afecțiune provocată de o altă patologie, dacă principalele cauze ale acumulării de lichide în uter nu sunt diagnosticate în timp, se pot pierde tumori și boli inflamatorii.

diagnosticare

Sarcina principală a diagnosticării în detectarea serosometrelor este de a identifica cauzele acumulării de lichide. În acest scop, pacientului i sa recomandat un examen ginecologic cuprinzător, care include:

 • Examinarea unui obstetrician-ginecolog. În timpul unei examinări bimanuale, de regulă, se găsește un uter mărit. În timpul examinării în oglinzi se poate observa descărcarea apoasă din canalul cervical.
 • Ecografie ginecologică combinată (TA + TV). Cu ajutorul unui senzor transabdominal se pot identifica anomalii ale dezvoltării, modificări ale formei uterului, procese hiperplatice endometriale, prezența și localizarea nodurilor miomatoase, alte neoplasme, patologia tuburilor uterine și a ovarelor, evaluarea permeabilității canalului cervical. Pentru imagistică mai detaliată, examinarea transabdominală este completată cu transvaginală.
 • Studiu tomografic. În timpul CT sau RMN al pelvisului mic, poate fi creată o imagine tridimensională a organelor sistemului reproducător feminin și pot fi detectate modificările patologice ale acestora.
 • Metode de diagnosticare endoscopică. Pentru identificarea vizuală a modificărilor organice ale cavității uterine și a canalului cervical, se evită scurgerea lichidului seros, precum și patologia care duce la hipersecreție, cervicoscopie și histeroscopie.
 • Endometrial biopsie de aspirație. Studiul permite obținerea materialelor pentru diagnosticul histologic și citologic al stării stratului funcțional al endometrului.
 • Determinarea markerilor tumorali din sânge. Pentru detectarea în timp util a procesului tumoral, se examinează conținutul de CA-125 și alți antigeni tumorali.
 • Cercetare cuprinzătoare de laborator. Evaluarea frotiului de pe flora și bakposeva din tractul genital are drept scop identificarea agenților infecțioși care pot provoca formarea exudatului inflamator.
 • Doppler color. Atunci când procesele involutive în cervix, însoțite de o îngustare sau atrezia canalului său, se observă semne dopplerometrice de scleroză vasculară.

În epoca reproductivă, este deosebit de importantă diagnosticarea diferențială a serozometrelor din alte condiții în care este detectat lichid în uter, lochimetri, hematometre și pyometra. În cazurile îndoielnice, ginecologii și chirurgii oncologici sunt atrase de diagnostic.

Tratamentul cu serosometru

Regimul de tratament depinde de volumul lichidului seros detectat în uter, de dinamica acumulării acestuia și de cauzele care conduc la apariția stării patologice.. Cu un volum mic de lichid (până la 5 ml) și absența semnelor de procese infecțioase, se recomandă observarea dinamică cu control ultrasonic și prescrierea medicamentelor care stimulează circulația uterină, iar tonusul vascular și regenerarea epitelială sunt îmbunătățite. În astfel de cazuri, scopul suplimentar al fizioterapiei este eficient.

Dacă volumul lichidului seros depășește 5 ml, cantitatea sa crește dinamică, nu există obstacole mecanice în calea ieșirii în vagin, se evidențiază modificări inflamatorii și se recomandă terapia complexă a serozometrelor. Ca regulă, pacientul este prescris:

 • Medicamente antibacteriene și antiinflamatoare. Optimizarea este numirea agenților etiotropici, la care agenții patogeni izolați infecțioși sunt sensibili. Dacă este imposibil să se detecteze factorul etiologic, se recomandă un curs de terapie antimicrobiană empirică de 10-14 zile, care afectează o gamă largă de agenți patogeni posibili, în combinație cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
 • Eubiotice și imunomodulatoare. Preparatele din aceste grupuri sunt prescrise pentru a normaliza microflora vaginală și pentru a îmbunătăți imunitatea.
 • Utilizarea locală (vaginală) a estradiolului. Conform rezultatelor observațiilor, adăugarea tratamentului cu serozomery cu medicamente hormonale îmbunătățește semnificativ rezultatele pe termen lung.

În prezența patologiei organice, care împiedică scurgerea lichidului seros, sunt prezentate metode speciale de tratare a patologiei principale - bugeiența canalului cervical, îndepărtarea polipului, miomectomia, tratamentul terapeutic și chirurgical al tumorilor voluminoase etc.

Prognoza și prevenirea

Atunci când se prescrie o terapie complexă antibacteriană, antiinflamatorie și locală, serosometrele au un prognostic favorabil pentru pacienții fără modificări organice ale uterului și ale canalului cervical. Conform rezultatelor studiilor domestice, la 90% dintre pacienți cavitatea uterină este complet golită, iar în alte 9% cantitatea sa scade considerabil. Prognosticul pentru patologia organică depinde de natura bolii subiacente. Nu există metode speciale de prevenire primară pentru serosometre, însă, având în vedere factorii de risc identificați, un stil de viață activ, sexul protejat, o abordare echilibrată a numirii examinărilor invazive și a metodelor de tratament, o dietă echilibrată poate fi eficientă. Pentru detectarea în timp util a patologiei la femeile aflate în menopauză și post-menopauză, se recomandă examinarea obișnuită a ginecologilor și examenele ginecologice cu ultrasunete.

Ce este uterul serosometric

Motivul principal al formării serosometrelor - grupuri de exsudați seroși în uter - sunt procesele atrofice ale organului în timpul perimenopauzei și menopauzei. Boli ginecologice, proceduri invazive, neoplasme benigne și maligne contribuie, de asemenea, la acumularea de lichid în uter. Pacienții sunt interesați de: serosometru - ce este această boală, cum se dezvoltă și se manifestă, care sunt metodele de tratament? Este de ajutor ca fiecare femeie să cunoască răspunsurile la aceste întrebări pentru a începe tratamentul la timp.

Serozometru - informații generale despre boală

Rezultatul acumulării de lichid în uter este modificările vasculare care apar în grosimea endometrului. Sursa fluidelor seroase din orice organ sunt vasele de sânge și sângele care le curge. Din diverse motive, plasma de sânge începe să difuzeze prin pereții vaselor de sânge, capilari în lumenul de organe. În prezența microorganismelor patogene și patogene condiționate, lichidul seros este suprimat.

Ce este serosometrul? Aceasta este o patologie ginecologică, în care exudatul seros începe să se acumuleze în uter, ceea ce duce la o creștere a cavității organelor. Diferiți factori pot provoca dezvoltarea bolii, cel mai adesea boala este diagnosticată la femei în timpul menopauzei.

Cauzele bolii

Principalele motive pentru dezvoltarea serosometrelor uterine sunt scăderea exudatului exudat sau creșterea secreției.

De ce apare serosomul:

 • Reducerea diametrului canalului cervical și îngustarea acestuia - în timp ce reducerea sintezei hormonilor feminini, secreția mucusului cervical este suprimată, atrofia țesutului, deteriorarea permeabilității canalului poate fi cauzată de abateri abnormale în structura organelor genitale feminine (cicatrizare, cancer), cervicită.
 • Tumorile de tip malign și benign - polipi, fibroame, chisturi de dimensiuni mari împiedică scurgerea normală a exudatului.
 • Hipersecreția fluidului seros se observă la endometrita, hiperplazia membranei mucoase pe fundalul dezechilibrului hormonal.
 • Exudarea în cavitatea uterină poate pătrunde din tuburile uterine în timpul sarcinii ectopice, adnexită.

Serosometrul curge la femei în timpul menopauzei, în paralel cu miomul, polipii și hiperplazia endometrială.

Un serosometru al uterului se dezvoltă cu o scădere concomitentă a imunității locale sau generale, a întreruperilor hormonale, a dispariției prematură a funcțiilor sistemului reproducător.

Stilul de viață sedentar, prezența obiceiurilor proaste și dieta proastă, avorturile frecvente, utilizarea pe termen lung a medicamentelor hormonale - principalii factori de precipitare pentru dezvoltarea serosometrelor.

Cât de evident

În stadiul inițial, boala poate să apară fără simptome pronunțate, serozimetrii sunt detectați întâmplător în timpul unui examen ginecologic de rutină.

 • abundent de descărcare de gestiune și durere în abdomenul inferior - apar atunci când fluidul inflamator se acumulează în uter;
 • creșterea temperaturii;
 • slăbiciune;
 • uterul crește în mărime, ceea ce se manifestă printr-o durere dureroasă, dureroasă în zona suprapubică;
 • frecvente urinare, constipație sau diaree - uterul extins începe să preseze asupra altor organe.

În forma cronică a patologiei, durerea din abdomenul inferior devine severă și de lungă durată, descărcarea apare cu un amestec de puroi, maroniu murdar sau gri, ciclul menstrual este perturbat, în astfel de cazuri este necesar tratamentul cu medicamente antibacteriene.

Serosometrul uterului poate provoca infecții ale altor organe ale sistemului urogenital, încălcarea funcțiilor lor în timpul dezvoltării procesului inflamator.

diagnosticare

În timpul diagnosticării serosometrelor, sarcina medicului este de a identifica cauzele care au condus la acumularea de lichid în uter, de aceea este necesar să se efectueze o examinare cuprinzătoare și cuprinzătoare.

 • În procesul de examinare pe scaun, medicul diagnostichează o creștere a uterului, prezența de descărcare apoasă.
 • Ecografia este efectuată pentru a detecta dezvoltarea anormală a uterului, modificări ale formei și mărimii corpului, prezența proceselor hiperplastice în endometru, tumori, studiul ajută la evaluarea gradului de permeabilitate a canalului cervical. Un serozimetru cu ultrasunete arată ca o acumulare de lichid anechoic fără incluziuni patologice, dar cu un curs lung al bolii, sunt determinate elementele patologice care necesită diagnosticări mai detaliate.
 • Dopplerografie cu serosometru însoțită neapărat de ultrasunete.. Medicul determină gradul de vascularizare a endometrului pentru a lua o decizie cu privire la efectuarea unei chiuretajități de diagnostic separate.
 • Răzuirea se efectuează în prezența vascularizării crescute a endometrului, care este periculoasă în ceea ce privește aspectul hiperplaziei endometriale. În astfel de cazuri, efectuați histeroscopie, chiuretaj.
 • Diagnostic histologic și citologic al endometrului după chiuretaj.
 • Biopsie de biopsie, biopsie cu pipetă, dacă nu se efectuează curățarea.
 • CT și RMN ale organelor pelvine - o imagine tridimensională vă permite să vedeți toate modificările patologice ale organelor genitale.
 • Detectarea markerilor tumorali în sânge.
 • Test de sânge pentru hormoni.

Asigurați-vă că efectuați o cultură bacteriologică a unui frotiu din tractul genital și aspirați din uter pentru a identifica microorganismele patogene care au cauzat supurarea conținutului inflamator.

Principii de tratament

Pe baza rezultatelor examinării, medicul face un regim de tratament pentru serosometre.. Pentru a determina tactica interventiei chirurgicale la femei in menopauza, ghidat de aceste ultrasunete. Dacă grosimea acumulării de lichide este mai mică de 6 mm și endometrul nu este vascularizat, curățarea nu se efectuează - tratamentul se efectuează cu medicație. Dacă datele cu ultrasunete sunt ambigue, se efectuează o histeroscopie cu îndepărtarea exudatului și a chiuretajului.

La femeile tinere se efectuează histeroscopie, îndepărtarea exudatului și chiuretajul pentru histologia ulterioară. În stadiul inițial al terapiei, canalul cervical este deschis pentru a permite scurgerea fluidului. Îndepărtarea colului uterin nu este efectuată.

După îndepărtarea exudatului, principiile tratamentului sunt reduse la terapia antibacteriană și restabilirea nivelurilor hormonale.

Cum se trateaza serosometrele?

 • Soluția de aloe, placentă - biostimulante administrate intramuscular timp de 20 de zile.
 • Lidaza, soluție Longidase - un curs de tratament constă din 5-10 injecții. Enzimele proteolitice au un efect pronunțat profilactic asupra aderențelor.
 • Acid ascorbic, vitamine din grupa B.
 • Angioprotectorii, venotonica - Detralex, Venorin, imbunatatesc circulatia sangelui si conditia venelor.
 • Imunomodulatori - Immunal, Immunorm, preparate interferon pentru a consolida funcțiile de protecție ale corpului.
 • Medicamente antibacteriene - Cefazolin, Ornidazol, Metronidazol, Ciprofloxacin și altele.
 • Antiinflamatoare, analgezice - Diclofenac, Phibs, Naproxen.
 • Supozitoarele hormonale cu estrogen - Estrokad, Ovestin pentru femeile aflate în menopauză. Acestea împiedică procesele atrofice suplimentare, precum și restabilirea microflorei vaginale, eliminarea mâncării și arderii, prevenirea reproducerii microorganismelor patogene.

Dacă cantitatea de lichid este mai mare de 6 mm, se observă o tendință de creștere a acesteia, tactica conservatoare este oprită și serosometrele sunt tratate chirurgical - cicatrizile sunt tăiate, uterul este răzuit, polipii și alte neoplasme sunt îndepărtate. După aceasta, terapia se efectuează cu ajutorul medicamentelor antibacteriene, antiinflamatorii și hormonale pentru a elimina boala de bază.

La femei, în timpul menopauzei, serozometrul are un prognostic nefavorabil - hiperplazia endometrială, creșterea polipilor și o probabilitate mare de cancer endometrial sunt înregistrate pe fundalul acestuia.

Cu o mică acumulare de lichid, în absența semnelor de procese inflamatorii, sunt prescrise metode fizioterapeutice de tratament - magnetoforă, electroforeză, phoresă laser.

Tratamente netradiționale

Medicamentul tradițional poate fi utilizat după o consultare prealabilă cu medicul dumneavoastră, acestea ar trebui să fie utilizate în asociere cu medicamente.

Cum să eliminați lichidul din uter cu remedii folclorice:

 • Borovaya uterus - una dintre cele mai bune plante pentru tratamentul problemelor ginecologice. Se prepară perfuzie din 40 g de materii prime sfărâmate și 400 ml de apă fierbinte, se lasă compoziția într-un recipient închis timp de 2-2,5 ore, tulpină. Beți la fiecare 6 ore cu 50 ml de medicamente, durata tratamentului este de 2 săptămâni.
 • În absența temperaturii, semnele unui proces infecțios, băile terapeutice vor ajuta să facă față serozimetriei - se adaugă 15 g de pudră de muștar în apă. Durata sesiunii - un sfert de oră, procedura trebuie făcută în fiecare zi.
 • Aciditatea tincturii contribuie la resorbția rapidă a lichidului seros - 50 g inflorescențe se toarnă 250 ml de vodcă, se pune într-o cameră întunecată timp de 14 zile, se scurge. Luați 20 de picături o dată pe zi, trebuie mai întâi să o diluați cu o cantitate mică de apă, să continuați tratamentul până când simptomele neplăcute sunt complet eliminate.

Pentru a reduce inflamația în uter, pentru a întări sistemul imunitar, trebuie să beți compot de fructe de padure, suc de țelină proaspătă, să mănânce produse de albine. Seringă infuzie de plante medicinale va ajuta la accelerarea recuperării - 20 g de inflorescențe de mușețel, coaja de stejar sau planta de must de stoarce toarna 1 litru de apă clocotită pentru a se răci. Realizați procedura în fiecare seară timp de 15-20 de zile.

Un serosometru al uterului se dezvoltă pe fundalul diferitelor anomalii ginecologice, cu un tratament în timp util, este posibil să se elimine complet patologia fără complicații ulterioare sau să se reducă în mod semnificativ cantitatea de lichid seros. Pentru a evita boala, este necesar să menținem un stil de viață activ și sănătos, să mâncăm drept, să folosim contracepția modernă numai după un diagnostic aprofundat.